Oi, sinä ihana aurinko!
Valmista levain-juuri ohjeen mukaan
50 g ruisrouhetta
250 g spelttijauhoja (käytin puolikarkeita)
250 g erikoisvehnäjauhoja
350 g vettä
400 g levain-juurta
2 tl kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 rkl suolaa
Mittaa esimerkiksi yleiskoneen kulhoon kaikki muut ainekset paitsi suola. Anna koneen vaivata taikinaa 13 minuuttia matalalla teholla. Lisää suola ja anna koneen käydä vielä 7 minuuttia, nyt vähän isommalla teholla.
Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Pari tuntia lämpimässä paikassa tai yön yli jääkaapissa.
Vaivaa taikinasta ilma pois ja muotoile se kahdeksi leiväksi. Laita leivinpaperoidulle pellille ja nostata leivinliinan alla kaksinkertaiseksi. Aikaa menee noin 1-2 tuntia.
Paista seuraavan ohjeen mukaan:
- Lämmitä uuni 240 asteeseen.
- Leikkaa terävällä veitsellä leipiin viillot kohotuksen jälkeen.
- Nosta leivät uuniin. Suihkuttele reippaasti vettä uuniin.
- Alenna uunin lämpötilaa 5 minuutin paiston jälkeen 200 asteeseen.
- Paista 10 minuuttia, raota sitten hetkeksi luukkua.
- Paista 20 minuuttia, avaa luukkua hetkeksi.
- Paista leipä kypsäksi, noin 15 minuuttia vielä. (Yhteensä 50 min)
- Paistamisen jälkeen voitele leivät heti vedellä ja kääri leivinliinan sisälle hetkeksi.