tiistai 29. huhtikuuta 2014

S'mores donitsit (myös -ton ohje)

Joskus vanhat konstit ovat parempia kuin pussillinen uusia. Niin ajattelin tälläkin kertaa. Aluksi ajattelin vain tekeväni täsmälleen samat donitsit ja munkit kuin viime vuonnakin. Sitten jostakin takaraivostani putkahti esiin ajatus s'mores donitseista. Olen nähnyt niistä kuvia jossain. Olihan sitä sitten kokeiltava. Olin kyllä sen verran kaavoihini kangistunut, etten alkuunkaan lähtenyt toteuttamaan uusia taikinoita. Tein vanhat monesti hyväksi havaitut taikinat (-ton ohje ja tavallinen) ja täytin osan niistä s'mores -tyyliin. Tein kyllä sitten ihan tavallisia suklaalla ja karamellilla kuorrutettuja donitsejakin. Ne nyt vaan ovat niin hyviä. (Ohjeet näihin edellä olevissa linkeissä.)

Valitse sinulle sopiva taikina yllä olevista linkeistä.

Täyte

Vaahtokarkkeja (yhteen menee isosta vaahtokarkista puolikas)
suklaata rouhittuna (noin puolikkaan palan verran/donitsi) Muista valita tarvittaessa maidoton suklaa.

Täytä -ton munkit heti, kun taikina on valmista. Anna nousta vasta sen jälkeen. Tavallisissa kohota taikina ensin, täytä sitten ja anna nousta uudelleen.

Pyörittele donitsi palloksi. Paina vähän littanaksi, laita väliin vaahtokarkkia ja suklaarouhetta. Ummista huolellisesti ja pyörittele tarvittaessa palloksi. Vaahtokarkin sijaan täytteenä voi käyttää myös sitä vaahtokarkkilevitettä. Paista sitten kuten linkin ohjeet kertovat.

Näissä kuvissa on -ton taikina, jonka täytän pelkällä vaahtokarkilla, koska Neidille ei sovi suklaa. Taikinassa käytin hirssijauhon sijasta tavallista maissijauhoa, toimi aivan loistavasti.


Näissä vaahtokarkeissa on maissisiirappia glukoosisiirapin sijaan. Dekstroosia niissä on, tarkista soveltuvuus omaan ruokavalioosi. Näitä löytyy isompien markettien amerikkalaishyllystä.

Kuorrutus

3 rkl vettä
2 rkl maidotonta margariinia tai voita
100 g vaahtokarkkeja
1 tl vaniljasokeria
2-3 dl tomusokeria tai niin paljon, että saat tehtyä hyvän kuorrutteen

Kiehauta vesi ja rasva. Lisää joukkoon pienityt vaahtokarkit ja vaniljasokeri. Sekoita miedolla lämmöllä kunnes vaahtokarkit sulavat. Sekoita joukkoon siivilöityä tomusokeria niin paljon, että saat sopivan kuorrutteen.

Kasta donitsit kuorrutukseen ja koristele haluamallasi tavalla. Halutessasi voit laittaa suklaata viivoina, keksin paloja, pieniä vaahtokarkkeja, nonparelleja tai mitä ikinä keksitkin.

Tarjoile muutaman tunnin sisään täyttämisestä. Donitsit ovat parhaimmillaan vasta valmistettuina. Kuorrute kovettuu pikku hiljaa. Aluksi se on aika tahmeaa.

Jollakulla on kiire syömään donitsia. Ei auttanut komentaminen, käsi ilmestyi aina vaan uudelleen. Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...