Kuvassa on ohjeesta vain puolikas. Meille kolmelle ei kannata tehdä isompaa kakkua. Olen tehnyt niin pienemmän kuin isomman annoksen. Kummatkin toimivat.
Suklaakakku
n. 10-12 hengelle
5 dl spelttijauhoja (hienolla jauhatuksella)
1 dl kaakaojauhetta siivilöitynä
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g tummaa suklaata rouheena, maidotonta tarvittaessa
----
3,5-4,5 dl luomuruokosokeria
1,25 dl rypsiöljyä tai voisulaa tai margariinisulaa
1,25 dl maustamatonta jogurttia tai soijajogurttia
2 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
----
2,5 dl kiehuvankuumaa vettä
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kaksi kakkuvuokaa. Itse käytin 18 cm halkaisijaltaan olevia irtopohjavuokia.
Sekoita yhteen spelttijauho, kaakao, leivinjauhe, suola ja suklaarouhe. Yhdistä toisessa kulhossa sokeri, öljy, jogurtti ja vanilja. Yhdistä kuivat ja kosteat aineet. Lisää lopuksi kuuma vesi. Sekoita sen verran, että saat tasaisen taikinan. Älä sekoita liikaa, koska silloin kärsii rakenne.
Jaa taikina vuokiin. Paista n. 25-35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsää. Voit kokeilla kypsyyden testaamalla tikulla. Kun tikkuun ei jää enää taikinaa, kakku on kypsä. Anna jäähtyä. (Voi kypsentää myös yhdessä isommassa kakkuvuoassa halutessaan. Kypsymisaika on silloin pidempi.)
Ota kakut pois vuoista ja halkaise halutessasi. Täytä omilla lempitäytteilläsi. Meillä oli täytteenä vadelmahilloa. Maidottomalle ja vegaanille voi laittaa tarjolle viereen vaikkapa riisijäätelöä tai kauravaniljakastiketta ja tavalliselle ruokailijalle kermavaahtoa.
Kuorrutuksena on suklaaganachea. Yhtä paljon tummaa suklaata ja kookosmaitoa/vispikermaa. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna. Sekoita niin kauan, että suklaa sulaa. Isoon kakkuun n. 2 dl nestettä ja 200g suklaata. Jos ganache tuntuu jäähdyttyäänkin liian löysältä, sen voi korjata lisäämällä joukkoon suklaata ja kuumentamalla sen uudelleen. Jos ei käytä hyvälaatuista suklaata, voi tämä ongelma joskus tulla eteen.
Anna kakun maustua tovi, mielellään seuraavaan päivään ja tarjoile.