lauantai 2. maaliskuuta 2013

Ruisleipää taikinajuuresta

Ruiseleivän teko itse on yllättävän helppoa. Tässä helppo ohje taikinajuureenkin tekoon.

Pieniä ruisleipäsiä


Juuri:
2 dl murennettua Maalahden limppua ilman kuorta
1 l haaleaa vettä
1 l ruisjauhoja

Murenna limppu kulhoon, lisää vesi ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Peitä leivinliinalla ja anna olla lämpimässä paikassa ainakin seuraavaan päivään. Juuren tulee kuplia, kun se otetaan käyttöön.

Taikinaan:
vajaa ruokalusikallinen suolaa
12-13 dl ruisjauhoja
(vajaa 1 tl kuivahiivaa, jos pelaat varman päälle.)

Sekoita juuren joukkoon muut aineet. Vaivaa vain hetki. Anna nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa ainakin kaksi tuntia. Ennen kuin alat leipomaan, ota noin 1 dl taikinaa sivuun. Laita se tiiviiseen astiaan jääkaappiin seuraavan taikinan juureksi. (Eli limpun siivut voi korvata seuraavalla kerralla tällä. Käytettävän juuren määrä riippuu sen happamuusasteesta. 2-4 rkl on ollut hyvä.) Juuri säilyy hyvänä jääkaapissa pari viikkoa, jopa kolmekin. Jos juuri haisee pahalta, on se pilaantunutta. Juuressa pitää olla miellyttävä happaman haju. Juuren voi myös pakastaa. Silloin sitä vaan pitää herätellä pidempään.

Kupliva taikinajuuri

Painele taikinasta ilma pois. Jos teet pieniä ruisleipäsiä, pyörittele tasakokoisiksi palloiksi ja laita pellille. Lytistä noin sentin, puolentoista vahvuisiksi. Anna nousta tunti. Paista 225 asteessa n. 12-15 min. Jäähdytä leivinliinan alla. (Isompi leipä kannattaa taputella suoraan pellille myös. Paistoaika noin 25 min.)

Leivän voi pakastaa. Todella hyvää tuoreeltaan. Ei kannata pelästyä vaikka on tuoreeltaan leikattuna sisältä hieman tahmea. Tasoittuu seuraavaan päivään mennessä.

Taikinatiinusta olen joskus löytänyt tähän niksit.

Kokemuksesta huomattua: (Lisätty ohjeeseen myöhemmin)
  • Ruisleipää on äkkiä liikaakin ainakin pienen perheen tarpeisiin. Juuren ohjeen voi hyvin puolittaa. Sama koskee taikinan määrää.)
  • Kun juuresi on jo vähän aikaa ollut käytössä, tee näin: Laita juuri aamulla heräilemaan eli lisää juuren joukkoon vesi ja ruisjauho ohjeen mukaan. Seuraa juurta välillä. Sitten kun tuoksu alkaa olemaan hapan, tee taikina. Minulla nykyään toimii niin, että teen aamulla juuren, sitten illalla taikinan. Taikinan laitan yöksi jääkaappiin nousemaan. Otan sen sieltä pois paria tuntia ennen leipomista pois.
  • Ruistaikinan käsittelyssä vedellä kostutetut kertakäyttökäsineet ovat ihan ehdottomat. Ruistaikina tarttuu käsiin kiinni kuin liima. Käsineiden kanssa pääsee paljon helpommalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...