tiistai 16. huhtikuuta 2013

Ciapatta

Olen jo aiemminkin ylistänyt Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjaa ja ylistän sitä nyt lisää. Äärimmäinen harmi, että siitä on painos loppuunmyyty. Oma ratkaisuni oli ostaa englanninkielinen versio, lainata suomenkielinen kirjastosta ja merkata sitten englanninkieliseen grammamäärät ohjeisiin (eng. versiossa mitat muutettu kuppimitoiksi). Tästä kirjasta on peräisin tämä Ciapatta-ohje. Niin ilmavaa, kevyttä ja herkullista. (Ohjetta pikkuisen muutettu käyttäjäystävällisemmäksi.)Esitaikina:
2 g hiivaa
250 g vettä
250 g erikoisvehnäjauhoja

Sekoita aineet yhteen (yleiskoneen) kulhossa. Peitä kulho kelmulla ja anna olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Taikina:
5 g hiivaa
250 g vettä
250 g durum-vehnäjauhoja
125 g erikoisvehnäjauhoja
15 g merisuolaa

Liuota hiiva veteen ja lisää seos esitaikinan joukkoon. Punnaa mukaan jauhot. Sekoita yleiskoneella (tms) pienellä teholla 13 minuuttia. Lisää joukkoon suola ja nosta vähän koneen tehoa ja käytä vielä 7 minuuttia.

Peitä kulho leivinliinalla ja nostata 60-90 minuuttia. Laita pellille leivinpaperi ja nostele isolla lusikalla taikina siihen neljään osaan. Taikina on löysää, mutta se on tarkoituskin. Voitele oliiviöljyllä kätesi ja muotoile leivät kauniimman mallisiksi. Huolehdi siitä, että pinta on öljytty kevyesti. Laita nyt uuni lämpenemään 250 asteeseen ja anna leipien kohota vielä sen aikaa. Paista sitten seuraavan ohjeen mukaan:

  • 250 astetta, paista 5 minuuttia, suihkuta aluksi uuniin vettä
  • Vähennä lämpöasteet 200 asteeseen 5 minuutin jälkeen
  • Paista 10 minuuttia. Raota uuniluukkua hetkeksi. 
  • Paista taas 10 minuuttia ja raota sitten luukkua.
  • Paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes leivät ovat kypsiä.

1 kommentti:

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...