lauantai 27. huhtikuuta 2013

Juicy Lucy -hampurilaiset

Man vs. Food -ohjelmaa katsoneet saattavat muistaa jakson, jossa syötiin Juicy Lucy -hampurilaisia. Sen nähtyäni tiesin, että niitä on heti kokkailtava. Ensi puraisusta rakkaus syttyi. Tällä hetkellä nämä ovat mielestäni lähimpänä täydellistä hampurilaista. Pehmeä sämpylä sekä mehevä jauhelihapihvi, jonka sisällä on valuvaa juustoa, kastikkeena savuchilimajoneesia ja kaiken kruununa balsamiviinietikassa haudutettua sipulia. Voittajalta ei vaadita muuta.



Monet grillaavat vappuna, grillissä näistä pihveistä tulee loistavia. Ne kannattaa paistaa jonkun alustan päällä, jos juusto valuu välistä. Meidänkin piti grillata, mutta säiden herra päätti toisin.

Muista katsoa allergiainfo postauksen lopusta tarvittaessa.

Hampurilaispihvit

(isoja pihvejä 2 kpl)

500 g naudanpaistijauhelihaa
2 rkl ketsuppia
pippuria, suolaa maun mukaan
worcester-kastiketta loraus

väliin cheddarjuustoa kaksi siivua/burger

Sekoita hyvin jauheliha ja mausteet. Vaivaa taikinaa käsin useampi minuutti. Jaa taikina neljään osaan. Painele noin sentin vahvuisiksi pihveiksi. Laita pihvin keskelle juustosiivuja 2 ja painele sitten toinen pihvi päälle ja ummista reunat tiiviisti. Kypsennä joko paistinpannulla, grillissä tai uunissa (iso pihvi 200 asteessa 22 min).

Hyvin epämääräinen kuva taas, mutta siitä näkee mitä tarkoitan juustosiivujen laittamisella. Tuohon sitten toiset pihvit päälle ja reunojen ummistus.



Savuchilimajoneesi

2 keltuaista
1 tl sinappia
1,5-2 dl rypsiöljyä
tuoreena savustettua chiliä tai muuta vastaavaa, esim. chipotlea tms.
ketsuppia
suolaa, pippuria


Kaikkien ainesten pitää olla huoneenlämpöisiä aloittaessasi. Vatkaa keltuaisia ja sinappia hetki. Ala lisäämään öljyä hyvin ohuena norona koko ajan vatkaten keltuaisten joukkoon. Vatkaa niin kauan öljyä joukkoon, että saavutat halutun paksuuden. Mausta sitten haluamallasi tavalla.


Balsamicosipulit

1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli ohuina renkaina (puna/kelta)
1 vajaa tl sokeria
pari lorausta balsamiviinietikkaa
suolaa, pippuria

Paista sipulia miedohkolla lämmöllä niin kauan, että ne muuttuvat kauniin vaaleanruskeiksi ja karamellisoituvat. Lisää vähän sokeria ja sitten balsamiviinietikkaa. Paista tovi, jotta etikka paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoa hampurilainen laittamalla sämpylän pohjan päälle ketsuppia, salaattia, maustekurkkua, kurkkua, sipuli, pihvi, majoneesi, tomaatti ja tuoretta sipulia. Voit paistaa väliin pari siivua pekonia halutessasi. Nautiskele rauhassa! Maha tulee takuulla täyteen.

Sämpylän ohje on täällä.


Allergiainfo:
  • Jos teet sämpylät maidottomina ja vaihdat juuston soijajuustoon tai jätät juuston kokonaan pois, saat tästä maidottoman. 
  • Gluteenittoman voi tehdä käyttämällä gluteenitonta leipää. 
  • Muista, että worcester-kastikkeessa on kalaa. Biona Worcester-kastike on gluteenitonta, sitä saa ainakin Ruohonjuuri-kaupoista.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...