tiistai 7. toukokuuta 2013

Ruisleipä kehitysversio 2

100 prosenttisessa ruisleivässä on yksi haittapuoli. Se on äärimmäisen hankalaa halkaista ja leipoutuminen ei ole ihan ideaalia. Päätin sitten kokeilla, että miten toimii, jos juureen leivottavaan ruisleipään laittaa pikkuisen vehnäjauhoja mukaan. Tulos ei ollut ollenkaan pöllömpi. Itse asiassa tulos oli parempi. Halkaisu oli helppoa, maku oli todella maukas ja muutenkin homma toimi hyvin.


10 isoa "reissaria" tulee tästä annoksesta


Juuri/juuren herättely:

1dl murennettua Maalahden limppua ilman kuorta/tai 2 rkl vanhaa taikinajuurta
0,5 l haaleaa vettä
5 dl ruisjauhoja

Murenna limppu/juuri kulhoon, lisää vesi ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Peitä leivinliinalla ja anna olla lämpimässä paikassa ainakin seuraavaan päivään. Juuren tulee kuplia, kun se otetaan käyttöön.

Taikinaan:
vajaa ruokalusikallinen suolaa
4 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
(0,5 tl kuivahiivaa, jos pelaat varman päälle.)

Sekoita juuren joukkoon muut aineet. Vaivaa vain hetki. Anna nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa ainakin kaksi tuntia. Ennen kuin alat leipomaan, ota noin 0,5 dl taikinaa sivuun. Laita se tiiviiseen astiaan jääkaappiin seuraavan taikinan juureksi. (Eli limpun siivut voi korvata seuraavalla kerralla tällä. Käytettävän juuren määrä riippuu sen happamuusasteesta. 1-3 rkl on ollut hyvä.)

Juuri säilyy hyvänä jääkaapissa pari viikkoa, jopa kolmekin. Jos juuri haisee pahalta, on se pilaantunutta. Juuressa pitää olla miellyttävä happaman haju. Juuren voi myös pakastaa. Silloin sitä vaan pitää herätellä pidempään.


Painele taikinasta ilma pois. Jos teet pieniä ruisleipäsiä, pyörittele tasakokoisiksi palloiksi ja laita pellille. Lytistä noin sentin, puolentoista vahvuisiksi. Anna nousta tunti. Tee haarukalla muutama reikä leipiin. Paista 225 asteessa n. 12-15 min. Jäähdytä leivinliinan alla. (Isompi leipä kannattaa taputella suoraan pellille myös. Paistoaika noin 25 min.)

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...