torstai 23. toukokuuta 2013

Vaalea gluteeniton vuokaleipä, suosikkimme

Enkä edes liioittele otsikossa. Tässä on meidän uusi -ton leipäsuosikki. Neiti pitää tästä ja niin minäkin. Ohje syntyi, kun välttelimme siitepölyjä sisällä. (Olemme neidin kanssa molemmat aivan tukkoisia.) Neiti olisi halunnut tehdä kakkua ja siihen en taas suostunut. Leipää leivottiin ja sillä sipuli. Mittailimme kulhoihin vähän sitä sun tätä ja tuloksesta tuli todella herkullinen. Tähän ei tarvita isoja koneita, sähkövatkain riittää.Vuokaleipä:

3,5 dl kädenlämpöistä vettä
1,5 tl kuivahiivaa
2 rkl rypsiöljyä
2 tl ksantaania
1 tl psylliumia
----
1 dl perunajauhoja
1 dl tapiokatärkkelystä
2 dl hirssijauhoja
2 dl riisijauhoja
1 dl täysjyväriisijauhoja
2 tl sokeria
0,5 tl suolaa

Esivalmistele leipävuoka. Jos käytät metallista, voitele se maidottomalla margariinilla. Minä käytin silikonista vuokaa, sille ei tarvitse tehdä mitään.

Mittaa nestemäiset aineet sekä hiiva, ksantaani ja psyllium isompaan kulhoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Aseta odottamaan sivuun. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita. Lisää kuivat aineet nestemäisten joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella 3-4 minuuttia. Taikinan pitäisi olla kuin paksua kakkutaikinaa.

Kaada vuokaan, peitä kelmulla löyhästi ja anna leivän nousta lämpimässä vedottomassa paikassa noin 30-40 minuuttia. Paista 200 asteessa noin. 35-45 minuuttia tai kunnes leipä on kypsää. Voitele pinta heti paiston jälkeen maidottomalta margariinilla. Peitä leipä hetkeksi foliolla ja sitten leivinliinalla. Anna jäähtyä, jotta leikkaantuu paremmin.

Voit käyttää myös gluteenitonta jauhoseosta korvaamaan nuo eritellyt jauhot. Sitä tarvitaan yhteensä 7 dl.

Teimme myös allergisille ja vegaaneille sopivaa fudgea. Että siitä tuli ihanaa. Se on jopa parempaa kuin tavallinen fudge. Laitan fudgen ohjeen lähiaikoina.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...