perjantai 10. tammikuuta 2014

Grilliluut uunissa ja hapanimelää dippiä

Melkein olen jo kaivanut grillin talviteloilta ribsejä varten, mutta vielä olen onnistunut hillitsemään itseni. Ajatus siitä, että putsaisin ensin pois suojaöljyt ja sitten uudelleen grillin talviteloille laittaminen hillitsee kummasti himoja. Onneksi viikonlopuksi tulee jo pakkasia, sillä pilkkihaalari päällä grillaaminen himottaa entistä vähemmän. Tunnustan, olen kyllä sitäkin joskus tehnyt, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä laiskemmaksi käyn toteuttamaan isompitöisiä inspiraatioitani kuitenkin näin "vähäpätöisen" himon vuoksi. Enemmät energiat on syytä suunnata järkevämpiin projekteihin. Onneksi uunissakin saa tehtyä hyviä grilliluita! Dippinä on monikäyttöinen hapanimelädippi. Sitä voi hyödyntää vaikka kevätkäärylekastikkeena tai kanansiipien kanssa.



Grilliluut

2-4 riviä grilliluita (riippuu syöjien, ruokalajien määrästä)
rubia
grillikastiketta (käytin Hunt'sin originalia, muista tarvittaessa tarkistaa tuoteseloste)

Hiero "rubia" joka puolelle grilliluita jo edellisenä päivänä tai vähintään neljä tuntia ennen  ruoanvalmistuksen aloittamista. Ota sitten grilliluut lämpenemään tuntia ennen kypsennyksen aloittamista.

 Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Kiedo grillilluut parin foliokerroksen sisään. Laita vielä uunivuokaan, jos sattuu nesteitä valumaan, ei tarvitse siivota koko uunia. Paista uunissa kaksi tuntia. Ota sitten pois folion sisältä ja voitele grillikastikkeella. 

Paista 250 asteessa tai grillivastuksen alla, kunnes ovat kauniin värisiä. Käännä ja toista kypsennys. 

Huom!Esikypsennyksen voi tehdä jo aiemmin, vaikka edellisenä päivänä. Säilytä grilliluut jääkaapissa siihen asti, kun niitä tarvitset.

Hapanimelä dippi
1 rkl vettä
1 tl maizenaa
2 rkl ketsuppia
vajaa 0,5 dl riisiviinietikkaa
vajaa 0,5 dl sokeria
1 rkl soijakastiketta (tarvittaessa gluteenitonta, esim. Rainbow:lla on)
pippuria
----
4 rkl öljyä
6 cm pala purjoa silputtuna
valkosipulia maun mukaan
1 tl chilimurskaa
1 tl murskattua inkivääriä

Sekoita maizena veteen. Lisää katkoviivaan asti muut aineet. Paista öljyssä purjo ja valkosipuli, lisää chili ja inkivääri, paista hetki. Kaada joukkoon sekoittaen nestemäinen seos. Hauduta 10 min. Anna jäähtyä ainakin hieman ennen tarjoilua. Kastike säilyy hyvin pari päivää jääkaapissa peitettynä.

Grilliluiden syöminen on sottaista, mutta ah, niin herkullista puuhaa!


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...