torstai 2. tammikuuta 2014

Porkkanainen spelttileipä

Tämä resepti tuntuu kilometrin mittaiselta ja olen rehellinen, siihen kuluu aikaa. Paistamisessa on muutama kikka, mutta kaikkeen on syynsä. Ohjeellani pystyt tekemään ihanaa, ei hiivalta maistuvaa, todella maukasta leipää. Koska ohjeessa käytetään alkutaikinaa, on hiivan määrä vähäinen ja leipä kohoaa silti komeasti. Paistamisen jipot saavat aikaiseksi ihanan kuoren. Sitä voisi sanoa, että tässä on kotona tehtyä ”artisaanileipää”.


Teen pitkälti kaikki leivät itse ja tämä syntyi sattumalta. Halusin mehevää leipää, jossa on hieman kuitujakin. Spelttiä ja hirssiä käytämme muutenkin ja hirssin tiesin hyvin sopivan porkkanaleipään. Vehnää käytän tuomaan sopivaa sitkoa taikinan rakenteeseen. Suolan määrä tuntuu isolta, mutta iso taikina vaatii määränsä.

Mittaamiseen kannattaa käyttää vaakaa, se on niin paljon tarkempaa kuin desilitramitoilla pelaaminen.

Alkutaikina:
300 g viileää vettä
50 g spelttijauhoja
250 g vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa

Sekoita alkutaikinan ainekset löysäksi taikinaksi aamulla yleis- tms. muun koneen kulhoon. Anna taikinan käydä huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä iltaan asti. Tee illalla vielä taikina ja nostata se jääkaapissa yön yli.

Taikina:
alkutaikina
150 g spelttijauhoja
550 g vehnäjauhoja
1 tl kuivahiiva
1 rkl merisuolaa myllystä
20 g hirssihiutaleita
200 g hienoa porkkanaraastetta

Lisää alkutaikinan mukaan spelttijauho, vehnäjauho sekä kuivahiiva. Vaivaa pienellä teholla yleiskoneella 5 minuuttia. Lisää joukkoon suola, hirssihiutaleet sekä porkkanaraaste. Sekoita raastetta hieman käsin taikinaan ensin ja anna sitten koneen vaivata taikinaa kohtalaisella nopeudella 10 minuuttia. Peitä kulho kelmulla ja nosta yön yli jääkaappiin. 

Ota taikina lämpimään tuntia ennen leivontaa. Vaivaa taikinasta ilma pois. Jaa kahteen yhtä suureen osaan. Vaivaa kumpaakin palaa hetki ja tee sitten palasta pyöreä leipä. 

Nosta leivät leivinpaperoidulle pellille. Anna nousta 90 minuuttia lämpimässä, vedottomassa paikassa leivinliinan alla. (Vinkki: lämmitetty ”kaurakaveri” pellin alla tekee nousemiselle hyvää.) Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Vedä leipiin muutama viilto terävällä veitsellä. 

Paistaminen:
-Laita leivät uuniin ja suihkuta uuniin hieman vettä.
-Paista ensin 225 asteessa 5 minuuttia. Alenna sitten uuninlämpötila 200 asteeseen.
-Paista 10 minuuttia ja raota luukkua muutamaksi sekunniksi.
-Paista taas 15 minuuttia, jonka jälkeen raotat hetkeksi.
-Paista vielä 15 minuuttia. Ota sitten pois uunista, jos leipä on kypsä. (Kumisee pohjasta koputtaessa.)
-Voitele heti vedellä ja anna jäähtyä leivinliinalla löyhästi peiteltynä.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...