Tämä resepti tuntuu kilometrin mittaiselta ja olen
rehellinen, siihen kuluu aikaa. Paistamisessa on muutama kikka, mutta kaikkeen
on syynsä. Ohjeellani pystyt tekemään ihanaa, ei hiivalta maistuvaa, todella
maukasta leipää. Koska ohjeessa käytetään alkutaikinaa, on hiivan määrä vähäinen
ja leipä kohoaa silti komeasti. Paistamisen jipot saavat aikaiseksi ihanan
kuoren. Sitä voisi sanoa, että tässä on kotona tehtyä ”artisaanileipää”.
Teen pitkälti kaikki leivät itse ja tämä syntyi sattumalta.
Halusin mehevää leipää, jossa on hieman kuitujakin. Spelttiä ja hirssiä
käytämme muutenkin ja hirssin tiesin hyvin sopivan porkkanaleipään. Vehnää
käytän tuomaan sopivaa sitkoa taikinan rakenteeseen. Suolan määrä tuntuu isolta,
mutta iso taikina vaatii määränsä.
Mittaamiseen kannattaa käyttää vaakaa, se on niin paljon
tarkempaa kuin desilitramitoilla pelaaminen.
Alkutaikina:
300 g viileää vettä
50 g spelttijauhoja
250 g vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
Sekoita alkutaikinan ainekset löysäksi taikinaksi aamulla
yleis- tms. muun koneen kulhoon. Anna taikinan käydä huoneenlämmössä
leivinliinalla peitettynä iltaan asti. Tee illalla vielä taikina ja nostata se
jääkaapissa yön yli.
Taikina:
alkutaikina
150 g spelttijauhoja
550 g vehnäjauhoja
1 tl kuivahiiva
1 rkl merisuolaa myllystä
20 g hirssihiutaleita
200 g hienoa porkkanaraastetta
Lisää alkutaikinan mukaan
spelttijauho, vehnäjauho sekä kuivahiiva. Vaivaa pienellä teholla yleiskoneella
5 minuuttia. Lisää joukkoon suola, hirssihiutaleet sekä porkkanaraaste. Sekoita
raastetta hieman käsin taikinaan ensin ja anna sitten koneen vaivata taikinaa
kohtalaisella nopeudella 10 minuuttia. Peitä kulho kelmulla ja nosta yön yli
jääkaappiin.
Ota taikina lämpimään tuntia
ennen leivontaa. Vaivaa taikinasta ilma pois. Jaa kahteen yhtä suureen osaan.
Vaivaa kumpaakin palaa hetki ja tee sitten palasta pyöreä leipä.
Nosta leivät leivinpaperoidulle
pellille. Anna nousta 90 minuuttia lämpimässä, vedottomassa paikassa
leivinliinan alla. (Vinkki: lämmitetty ”kaurakaveri” pellin alla tekee
nousemiselle hyvää.) Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Vedä leipiin muutama
viilto terävällä veitsellä.
Paistaminen:
-Laita leivät uuniin ja suihkuta uuniin hieman vettä.
-Paista ensin 225 asteessa 5
minuuttia. Alenna sitten uuninlämpötila 200 asteeseen.
-Paista 10 minuuttia ja raota
luukkua muutamaksi sekunniksi.
-Paista taas 15 minuuttia, jonka
jälkeen raotat hetkeksi.
-Paista vielä 15 minuuttia. Ota
sitten pois uunista, jos leipä on kypsä. (Kumisee pohjasta koputtaessa.)
-Voitele heti vedellä ja anna
jäähtyä leivinliinalla löyhästi peiteltynä.