keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Kotitekoinen gluteeniton mysli

Kuituja, kuituja, lisää kuituja. Neidin altistuskokeilun jälkeen olen todella joutunut taiteilemaan ruokavalion kanssa. Lisää kuituja on kaivattu koko ajan. Marjoja ja kasviksia typy syö onneksi hyvin, mutta lisää vielä kaivataan. Neiti on vähän jo kyllästynyt siihen, kun äiti lappaa aina vaan puuroa ja leipää nenän eteen. 

Puhumattakaan äidin puurokokeiluista... Tein Neidille luumu-rusina-taateli-hirssipuuroa. Sitä katsottiin hyvin epäillen ja sitten Neiti sanoi hyvin varmasti: "Äiti syö ruskean puuron. Minun puuroni on valkoista." Selvä se sitten on, pelkkää hirssipuuroa siis kehiin. Mutta siihenkin kyllästyy, vaikka kuinka tykkäisi hirssipuurosta. Neiti on näet perinyt sekä Isiltään että äidiltään aidon herkuttelun halun. Ruoan pitää olla hyvää ja mielellään vielä hauskaa valmistettavaa. Sellaista tämä mysli onkin. Lasten kanssa tätä on helppo ja kiva valmistaa. Purkki on myös ihana vieminen gluteenittomalle ystävälle. Jos sinun ei tarvitse tehdä gluteenitonta, käytä tavallisia kaurahiutaleita, ruishiutaleita tai mitä ikinä keksitkin. 


Gluteeniton mysli

2 dl hirssihiutaleita
2 dl täysjyväriisihiutaleita (Urtekramilla ainakin on)
1 dl tattarihiutaleita
1 dl kurpitsansiemeniä (tai auringonkukan siemeniä tai mikä nyt sopiikaan sinulle)
1-2 dl kuivattuja hedelmiä ja marjoja (meillä oli taatelia ja rusinoita, laita omia suosikeitasi)
(1 dl pähkinöitä, jos voit niitä käyttää)
2 rkl rypsiöljyä
3 rkl ruokosokerisiirappia
hieman suolaa

Laita uuni lämpenemään 150 asteeeseen. Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin. Levitä tasaiseksi kerrokseksi pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 10-15 minuuttia välillä sekoitellen. Seuraa paahtumista tarkasti, sillä liikaa paahtunut mysli ei ole hyvää.


Anna jäähtyä ja purkita sitten. Mysli säilyy noin pari viikkoa kuivassa paikassa. Aivan ihanaa jogurtin tai "soigurtin" kanssa. 

Voi aurinko, minulla on sinua ikävä. Kuvaaminen olisi paljon helpompaa. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...