perjantai 14. maaliskuuta 2014

Suklaapäärynäkakku

Päärynä ja suklaa on ikiaikainen yhdistelmä. Olen aina rakastanut tehdä Poire Belle Hélène jäätelöannoksen, johon tulee sokeriliemessä haudutettuja päärynöitä, vaniljajäätelöä ja suklaakastiketta. Nyt halusin osan siitä ihanuudesta kakkuun. Kakku on helppotekoinen ja myös luontaisesti gluteeniton. Mitään kummallisia aineita ei tarvita. Pienen ylellisyyden kakkuun tuo muutama tippa joko päärynälikööriä tai Baileysia.


Kakku

85 g voita tai maidotonta margariinia
85 g tummaa suklaata, maidonta tarvittaessa
3 kananmunaa
85 g luomuruokosokeria
85 g saksanpähkinäjauhetta (myös muut pähkinäjauheet käyvät)
1 tl leivinjauhetta
1 rkl valitsemaasi likööriä (Baileys, päärynälikööri esimerkiksi)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita kakkuvuoan (halk. n. 20 cm) pohjalle leivinpaperi, voitele reunat. Kuori 3-4 kypsää päärynää, leikkaa ne puoliksi, ota pois siemenkota ja asettele kauniisti vuoan pohjalle. 

Sulata miedolla lämmöllä kattilassa rasva. Sammuta levy ja lisää sinne suklaa rouhittuna. Kun suklaa on sulanut, sekoita tasaiseksi. 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi sekä vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Kaada varovasti joukkoon suklaaseos. Lisää joukkoon pähkinäjauhe, johon olet sekoittanut leivinjauheen. Lisää vielä likööri ja sekoita taikinaksi. 

Kaada taikina päärynöiden päälle vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa. Kumoa ja koristele jäähtyneenä esimerkiksi tomusokerilla. Tarjoile vaniljajäätelön kera, tarvittaessaa riisi- tai soijajäätelöä.

Huom! Muista tarkistaa suklaa gluteenin osalta. Jos teet maidottomana, älä käytä Baileysia. Jos pitää välttää pähkinöitä, käytä tilalla 100 g vehnäjauhoja. Tällöin kakku ei ole enää gluteeniton.

Ihanan kosteaa ja aivan unelmaisen pehmeää! 




Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...