keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

-ton mansikka-hirssipalat

Huokaus. Taas kaikki menee niin putkeen kuin olla saattaa. Tiesittekö, että askartelumaali saattaa imeytyä suht tehokkaasti vaaleaan hiukseen? Meni muutama pesu ennen kuin Tipu saatiin takaisin Neidiksi, mutta onnistuihan se viimeinkin. Askartelemistamme tipuistakin tuli hienon keltaisia, ei siinä mitään. Melkein yhtä hienon keltaiset kuin käsistäni. Siinä oli saippualla ja kynsiharjalla töitä. Puhumattakaan rasvapurkkien käytöstä puhdistusoperaation jälkeen. Atooppisen Neidin iho pitää rasvata pesun jälkeen. Voitte kuvitella kuinka helppoa se on karkuun juoksevan 3-vuotiaan kanssa. Ihan ymmärrettävää kyllä, kun lapsi välillä taistelee jatkuvaa rasvausta vastaan. Tylsää puuhaa, varsinkin keskellä päivää. Muistiinpano itselle: Älä laita villasukkia jalkaan ennen kuin operaatio on hoidettu. Jälki ei ole mahdollisesti kaunista parketilla ja laattalattialla juostessa...

Sitten teimme vaahtokarkkeja... (Niistä lisää lähipäivinä!) Se karkkimassa on todella suttaavaa, mutta onneksi helposti pois pestävää. Ja vielä hännänhuipuksi: legon päälle ei kannata astua, kun kantaa kantaa juuri kylvettyä pääsiäisruohoastiaa. Huolimatta hienosta polskasta, osa mullasta ja ohrasta päätyy kuitenkin lattialle. Ans kattoo miten meidän ohrat kasvavat, kun kauhoin ne lattialta takaisin kippaan mielessäni kaikkia herttaisuuksia puhisten.

Onneksi sentään joku onnistui. Nimittäin nämä -ton versiot mansikka-kaurapaloista. Hirssi on maukas kauran korvaaja. Se ei ole maultaan niin voimakas kuin tattari, joten se antaa tilaa myös marmeladille maistua. Keliaakikko, joka voi käyttää puhdasta kauraa, voi laittaa sitä näihin paloihin. Maku on varmasti hyvä. Kuten esikuvansa, nämäkin ovat helppotekoisia.


n. 12-16 palaa
1 dl nestemäistä margariinia (Keiju juokseva 80% rypsiöljyvalmiste)
1 dl fariinisokeria kevyesti pakattuna mittaan
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (Käytin taas Semperin hienoa jauhoseosta)
2 dl hirssihiutaleita (tai jos siedät kauraa, niin käytä sitä)
1 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania
1 rkl kylmää vettä
---
100 g mansikkamarmeladia

Leivinpaperoi noin 20 cm x 20 cm vuoka. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita kulhossa fariinisokeri, jauhoseos, hiutaleet, leivinjauhe ja ksantaani. Lisää joukkoon margariini ja vesi. Sekoita murumaiseksi taikinaksi.

Painele puolet taikinasta vuoan pohjalle. Levitä päälle mansikkamarmeladi. Ripottele lopputaikina tasaisesti päälle ja painele vielä varovasti tasaisemmaksi. Kätesi voivat olla hieman vedellä kostutetut, jolloin taikina ei tartu niin paljoa käsiin.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 25-35 minuuttia. Anna jäähtyä.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...