sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Vaahtokarkit (-ton)

Ei kannata yhtään hätkähtää sitä, että nämä ovat -ton vaahtokarkkeja. Oikeasti vaahtokarkkeihin ei tarvita valkuaista, ne syntyvät paljon helpommallakin tavalla. Tällä ohjeella syntyy ihania vaahtokarkkeja, jotka maistuvat juuri oikeanlaisilta vaahtokarkeilta. Ei tarvita glukoosisiirappia, ei kananmunia, ei maitoa. Monimutkaisimmat ainesosat ovat liivatelehti ja vaniljauute. Tuo vaniljauute on osoittautunut ihan korvaamattomaksi. Sen maku on niin paljon parempi kuin vanilja-aromin. Kaupastakin voi ostaa suolaiseen hintaan nykyään vaniljauutetta. Suosittelen tekemään sitä itse, jos leipoo paljon. Halvempaa ja parempaa.


1,25 dl kiehuvaa vettä
8 liivatelehteä
---
4,5 dl sokeria
1 dl vettä

Kierittelyyn 3 rkl tomusokeria ja 3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)

Liota liivatteet runsaassa määrässä kylmää vettä. Sekoita kattilassa 4,5 dl sokeria ja 1 dl vettä. Keitä niin kauan, että seos tulee 115 asteiseksi. Suosittelen lämpömittaria, mutta ilman sitäkin voit vaahtokarkkeja tehdä. Sokerisiirappi on valmista, kun voit pehmeä kuula -koe onnistuu. (Pudota kylmään veteen massaa ja siitä muodostuu pehmeä pallero.) Kiehauta nopeasti vesi ja sekoita joukkoon liivate. Sekoita liivateseos kuuman sokerisiirapin joukkoon. Voit kiehauttaa veden ja sekoittaa liivatteet sinne myös keittämisen aikana. Kun lämpömittari näyttää 100 astetta, ehdit vielä vallan mainiosti tämän tekemään. 

Anna jäähtyä tovi. Seos saa jäähtyä huomattavasti. Kattilan pitäisi olla mukavasti käsin kosketeltavissa, kun voit jatkaa valmistusta. Lisää vaniljauute sekä väriaine halutessasi. Ota sitten vatkain ja vatkaa kunnes seos on hyvin ilmavaa ja kulhoa kallistettaessa ei valahda heti pois, vaan valuu hyvin hitaasti. (Seoksen voi vatkata yleiskoneen kulhossa tai ihan sähkövatkaimella kattilassa. Älä käytä valmistuksessa pinnoitettua kattilaa, jos vatkaat seoksen kattilassa.)

Levitä massa leivinpaperille kuivumaan. Jos haluat tasaisen pinnan, voit kostuteilla käsillä yrittää saada siitä tasaisemman.

Anna jähmettyä ainakin 4 tuntia. Leikkaa sitten kuumalla vedellä kostutetulla veitsellä paloiksi.

Sekoita tomusokeri ja Maizena. Irroita palat yksi kerrallaan ja kierittele ne. Auta alapuolelta lastalla tai veitsellä. Maissitärkkelystä tarvitaan kosteuden vuoksi. Se imee sitä paremmin kuin tomusokeri. Suttaavaa puuhaa, käsiin kertyy nopeasti tahmea kerros karkkimassaa.

Anna kuivua ja pakkaa sitten ilmatiiviiseen rasiaan. Säilytys huoneenlämmössä.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...