sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Donitsimuffinit

Ei aina suklaata! Jostain syystä mieleni on tehnyt donitseita, mutta en ole jaksanut tehdä niitä. Menin siitä mistä aita on matalin ja tein hyvin helppoja donitsimuffineita. Taikinan sekoittaa hyvin nopsasti melkein mainostauon aikana, paistaa ohjelman aikana ja seuraavalla taas nappaa uunista. Hyvin ehtii katsomaan ratkaisun tansseista kuuman teen ja muffinin kanssa.

Tänään aloittelin jo joululahjasäilykkeiden tekoa. Älkää järkyttykö, niitä jouluisia ohjeita alkaa silloin tällöin jo tulemaan. Joulukarkkejakin olen jo suunnitellut vaikka mitä. Se kinkkuepisodi käynnisti minussa asuvan joulupöffelin sellaisella teholla, että paluuta ei enää ole. (Niin, eihän joulukortitkaan ole olleet tehtynä kuin jo elo-syyskuussa...)

Joulussa parasta on juuri se valmistelu. Kaikki lahjatyömaat, ruoat, suunnitelut ja koristelut. Annan muuten koristeluista sellaisen vinkin, että ei kannata saada päähänsä koristella kuusta keskellä lattiaa ja siirtää sitä sitten paikoilleen, varsinkaan, kun kyse on tekokuusesta. Näppäränä likkana nostin kuusta varresta ja aloin viemään sitä paikoilleen. Mutta se riivatun runko oli tehty kolmesta osasta. Voin kertoa, että oli erittäin mielenkiintoista tasapainoilla 2/3 kuusen kanssa, joka on koristeltu lasipalloilla ja kristalleilla... Kunniakseni voin sanoa, että yksikään koriste ei pudonnut. Sählärin on ollut pakko oppia näppäräksikin joissain asioissa tai lompakko olisi entistä ohuempi.

Donitsimuffinit:
12 kpl

140 g luomuruokosokeria
200 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl kardemummaa
---
1 dl maustamatonta jogurttia (tai soijajogurttia)
2 kananmunaa
1 tl vaniljauutetta
140 g sulatettua voita (tai maidotonta margariinia)

Pyörittelyyn: kanelisokeria n. 0,5 - 1 dl

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele ja jauhota metallinen muffinipelti, silikoniselle ei tarvitse tehdä mitään. Paperisia käytettäessä valitse tukevat vuoat.

Sekoita kuivat aineet sokerista kardemummaan keskenään. Sekoita joukkoon nopeasti nestemäiset aineet. Jaa taikina muffinipellille.

Paista 180 asteessa noin 18-23 minuuttia tai kunnes muffinit ovat kypsiä kokeiltaessa, tuntuvat joustavilta ja tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä pellillä viitisen minuuttia, irroita muffinit sitten vuoistaan ja kierittele kanelisokerissa.

Ensi viikolla on sitten jo tulossa vähän jouluisiakin juttuja, kolokakkuakin tekisi mieli tehdä. Katsotaan mitä kaikkea ehditään, suunnitelmia on paljon, aikaa rajallisesti.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...