sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Rullakebab valkosipulisella jogurttikastikkeella

Joskus kaipaa vaihtelua arkiruoan keskelle roskaruoan muodossa. Hyvä rullakebab on herkkua, mutta sitä tulee tosi harvoin haettua kebabbilasta, kun se tuntuu todella tuhdilta ja rasvaiselta ruoalta. Tekemällä sen itse voi lohduttaa itseään edes sillä, että tekemiseen kului kaloreita. Kebablihan tekemiseen voi valita vähärasvaista lihaa ja pohjaankin voi edes muodon vuoksi laittaa pikkuisen grahamjauhoja. Nyt pidän pidemmät lätinät poissa näppikseltä, ohje on ainakin kilometrin mittainen!

 Kebab-kastike:

500 g paseerattua tomaattia
1/2 sipuli silputtuna
2-4 valkosipulin kynttä
2 tl paprikajauhetta
loraus Worcesterkastiketta
1 tl sokeria
chiliä maun mukaan
2 rkl balsamiviinietikkaa
chipotle-chiliä/savuaromia tms
lipstikkasuolaa tai tavallista suolaa
pippuria maun mukaan

Laita ainekset kattilaan ja hauduta tunnin verran. Voit lisätä omia mielimausteitasi joukkoon. Käy myös pizzan päälle tai spagettikastikkeeksi.

Sokerin lisäämisestä tomaattikastikkeisiin on kaksi koulukuntaa. Olen itse tehnyt sekä ilman sokeria ja sokerilla. Nykyään laitan jokaiseen tomaattipohjaiseen kastikkeeseen hieman sokeria. Tomaatit ovat aika happoisia, joten sokerilla saa pyöristettyä makuja sekä sidottua niitä yhteen. Mielestäni mausta tulee täyteläisempi sokerilla.

Valkosipulinen jogurttikastike

2 dl maustamatonta jogurttia tai turkkilaista jogurttia (tai maustamatonta soijajogurttia)
1-2 valkosipulin kynttä murskana, meille riitti yksi
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria maun mukaan

Valuta tavallista jogurttia vartti. Sekoita mukaan mausteet. Anna maustua tunnin verran jääkaapissa ennen tarjoamista.

Kastike säilyy muutaman päivän jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Sopii käytettäväksi vaikka dippinä tai salaatinkastikkeena.

Kebabliha

700 g naudanpaistijauhelihaa
8 g aromisuolaa
8 g lipstikkasuolaa
0,5 tl korianteria
0,5 tl juustokuminaa eli jeeraa
2 tl paprikajauhetta
3 tl mustapippuria

Huom! Mausteet kannattaa laittaa jauhettuina, tulee miellyttävämpi suutuntuma.

Mittaa ainekset monitoimikoneen kulhoon ja anna koneen tehdä työt. Hienonna 5-10 minuuttia kunnes liha on tasaista sosetta. Sekoita vielä käsin. Laita pöydälle ristiin kaksi isoa palaa foliota. Voitele keskikohta ruokaöljyllä. Nosta siihen liha ja muotoile se öljytyin käsin tiiviiksi rullaksi. Kääri folio ympärille ja tee pohjaan pari pientä reikää. Laita vuokaan ja paista 2,5 tuntia 100 asteisessa uunissa. Anna vetäytyä ainakin vartin verran ja leikkaa sitten ohuiksi siivuiksi. Tarjoile haluamallasi tavalla.

Itse huomasin, että kun liha oli yön yli jääkaapissa, maut tasaantuivat, leikkaaminen oli todella helppoa. Lihan voi hyvin lämmittää mikrossa tai vielä mieluummin paistinpannulla. 

Liha-annoksen voi hyvin tuplata tai triplata. Samalla vaivalla tekee enemmänkin. Liha sopii hyvin pakastettavaksi.

Rullan pohja:

2,5 dl vettä
3 tl kuivahiivaa
5-5,5 dl vehnäjauhoja (tai 4 dl vehnäjauhoja ja 1 dl grahamjauhoja)
0,5 dl oliiviöljyä/rypsiöljyä
1,5 tl suolaa

Mittaa ainekset jonkun sekoituskoneen kulhoon ja anna koneen tehdä työt puolestasi. Käytä konetta 10 minuutin ajan ja jätä sen jälkeen taikina nousemaan tunniksi.

Kauli sen jälkeen noin pellin kokoiseksi ohueksi levyksi. Laita levy leivinpaperoidulle pellille ja tee haarukalla muutama reikä pohjaan. Paista 250 asteisessa uunissa 4-7 minuuttia. Älä paista liikaa, jotta pystyt vielä rullaamaan pohjan.

Jos sinulla käy vahinko ja paistat hieman liikaa pohjaa, niin toimi näin: Levitä heti paistamisen jälkeen pullasudilla vähän vettä pohjan päälle. Laita leivinliina päälle ja anna veden imeytyä hetki. Pohja pehmenee uudelleen. (Eikä tarvitse olla Einstein, jotta voi päätellä kuka paistoi pohjaa pienen hetken liikaa...)
Rullan kasaus:

salaattia
tomaattia viipaleina
sipulia siivutettuna
jalapenoja
maustekurkkuviipaleita

Levitä ensin hieman tomaattikastiketta rullalle. Sitten avokätisesti lihaa, salaattia, lisää kastikkeita ja muita haluamiasi päällysteitä. Kääri rullalle. Päällystä rulla foliolla ja kiedo vielä hetkeksi leivinliinan sisälle. Leikkaa rulla kahtia ja herkuttele!


Hyvää Isänpäivää!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...