tiistai 26. marraskuuta 2013

Hunajakennotoffee

Nyt seuraa ohje, jota minun on jo pitkään pitänyt tehdä. Se on näyttänyt niin hauskalta tv:ssä kokkien tekemänä. Hauskaa sitä olikin tehdä. Ruokasoodalla saa ihmeitä aikaan, leikkitulivuorista ketsuppikaaokseen ja kuohuvaan toffeeseen. Huom! Jos kokeilet yhdistää ketsuppia ja ruokasoodaa, tee se ulkona...
Kuuman sokerimassan kanssa pitää olla varovainen, niinpä meilläkin keittiö oli Neidiltä rauhoitettu ja kas kummaa, katastrofit loistivat poissaolollaan. Tätä toffeeta ei pidä tehdä lasten kanssa. Tähän toffeeseen löytyy paljon ohjeita, suurin osa melkein samanlaisia. Käyttämäni ohje on peräisin James Martinilta.

"Honeycomb toffee"

400 g sokeria
1 dl vettä
100 g juoksevaa hunajaa
2 rkl glukoosisiirappia
1,5 tl ruokasoodaa

Varaa kaikki työvälineet lähelle. Tarvitset myös lämpömittarin, joka näyttää ainakin 160 asteeseen saakka. Meidän mittari on ihan tavallisesta marketista ostettu uunilämpömittari. Se on kätevä, koska siihen saa laitettua hälytyksen, kun sopiva lämpötila on saavutettu.

Ota esiin syvä uunipelti. Laita siihen leivinpaperi ja öljyä paperi kevyesti neutraalin makuisella öljyllä (rypsiöljy). Mittaa kaikki ainekset valmiiksi.

Iso paistinpannu tai paksupohjainen iso kattila on tarpeen. Meillä käytössä jo kauan palvellut Toolsin paistinpannu, iso ja painava. Kuvassa näkyy myös lämpömittari. Mittaa pannuun vesi, sokeri, hunaja sekä glukoosisiirappi.

 Laita pannu levylle kovalle lämmölle ja keitä kunnes sokerimassa saavuttaa 160 asteen lämpötilan.

 Väri alkaa olemaan vaalea karamelli, nyt lämpötila on oikea. Vispilä valmiiksi asemiin.

Lisää ruokasooda ja vispaa seosta vauhdilla. Muista varoa polttamasta itseäsi! Seos alkaa heti kuohumaan.

Nyt seos kuohuu vielä lisää.

Kaatovalmista! Toimi nopeasti!

Kaada toffee ripeästi leivinpaperille. Anna levitä itsekseen.

Kaavi pannusta nopeasti loput massat leivinpaperille.

Anna massan jäähtyä ihan rauhassa. Kun toffee on jäähtynyt, riko se palasiksi ja tarjoile makeisina tai vaikka murskattuna jäätelön päällä.

Valmista honeycomb/cinder/sponge toffeetaHarvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...