maanantai 16. joulukuuta 2013

Englantilainen hedelmäkakku

Kuka varasti joulukuusta päiviä? Vai mikä ihmeen aikasilmukka on oikaissut itsensä suoraksi? Tajusin tässä vasta viikonloppuna, että kuinka lähellä se joulu jo onkaan. Kääk! En ollut tehnyt edes hedelmäkakkua vielä maustumaan. Sen kanssa tulikin kiire. Kyllähän se hyvältä maistuu jo viikonkin jälkeen, mutta ei kärsi yhtään pidemmästä säilytysajastakaan. Tekemisen lista tuntuu tällä hetkellä loputtomalta. Monta eri kakkua, karkkia ja muuta herkkua on vielä tekemättä. Puhumattakaan siitä, että neuloakin pitäisi ja paketoida ja ja ja...

 Kakku on kiva "joulukukka", koristella voi vaikka isolla rusetilla ja tomusokerilla.

Hedelmäseos
800 g kuivattuja hedelmiä (karpaloita, appelsiinin kuoria, kirsikoita, aprikoosia, rusinoita, sultana-rusinoita)
1,5 dl konjakkia
1/2 appelsiinin raastettu kuori
2 rkl appelsiinin mehua

Palastele hedelmät pienemmiksi. Sekoita joukkoon konjakki, kuori sekä mehu. Anna maustua vuorokauden ajan. Sekoita pari kertaa maustumisen aikana.


Taikina
250 g voita tai maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
150 g fariinisokeria
100 g sokeria
4 kananmunaa
300 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
 ripaus muskottipähkinää ja neilikkaa
100 g mantelirouhetta
2 rkl appelsiinimarmeladia
---
hedelmäseos

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 1,5-2 litran vetoinen vuoka. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhot, mantelit ja mausteet.

Mittaa kulhoon rasva ja sokerit. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää joukko muna kerrallaan vatkaten. Lisää jauhoseos ja marmeladi. Lisää vielä joukkoon hedelmäseos. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja tasoittele pinta. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 2,5 tuntia tai kunnes kakku on kypsä. Saattaa vaatia paljon lisää paistoaikaa. Joskus tällaisia kakkuja paistetaan jopa 4,5 tuntia 140 asteessa. Peitä kakku foliolla puolivälissä ettei se tummu liikaa.

Anna jäähtyä. Säilytä viileähkössä tilassa tiiviisti käärittynä. Jos haluat korostaa konjakin makua, valele kakkua pari kertaa säilytyksen aikana konjakilla. Anna vetäytyä ainakin pari päivää, jotta maut tasaantuvat.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...