perjantai 20. joulukuuta 2013

Suklaatoffeekonvehdit

Nyt tehdään maitosuklaisia toffeekonvehteja. Juuri sellaisia kuin monen suosikkikonvehdit ovat. Suklaa on maultaan tuttua ja toffee on pehmeää. Minulla on nyt monelle laktoosi-intolerantikolle iloisia uutisia: konvehdit pystyy tekemään täysin laktoosittomiksi. Nyt voi siis syödä juuri niin monta maitosuklaista konvehtia kuin mieli tekee.


Aluksi tutustutaan maitosuklaaseen. Maitosuklaan kanssa joutuu olemaan vielä tarkempi kuin tumman suklaan kanssa. Maitosuklaassa on maitoproteiinia eli kaseiinia, joka juoksettuu yli 48 asteen lämpötilassa. Suklaasta tulee ryynimäistä ja sitä ei pysty enää pelastamaan. Sama koskee myös valkosuklaata.

Suklaan temperoinnin vaiheet ovat tässä postauksessa.

Maitosuklaan osalta lämpötilat ovat erilaiset:
  • Ensimmäinen vaihe 45 astetta (Sulata ja lämmitä)
  • Toinen vaihe 26-27 astetta (Jäähdytä)
  • Kolmas vaihe 30 astetta (Lämmitä)
Samassa konvehtijutussa on myös ohjeet valamiseen sekä täyttämiseen. Kerron tässä vain pääpiirteet, katso tarkempi toimintamalli linkin ohjeesta. 

Nyt asiaan!

Suklaatoffeekonvehdit

250-400 g maitosuklaata, määrä riippuu käytetystä muotista


Toffeetäyte
Jos sinulla on pieni konvehtimuotti, valmista pienempi määrä toffeeta. Omaan muottiini olisi riittänyt 1/4 osa annoksesta. Keitin sitten ylijääneen toffeen uudelleen, mutta nyt lämpötilaan 120 astetta, jolloin sain siitä sellaisenaan syötävää toffeeta.

2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 dl vispikermaa
100 g voita
--
0,5 tl vaniljauutetta halutessasi

Mittaa kolmen litran kattilaan sokerit, siirappi, kerma ja voi. Kuumenna kohtalaiselle lämmölle sekoitellen. Keitä niin kauan, että massan lämpötila nousee 114 asteeseen. Toffee kuohuu aika voimakkaasti, ole varovainen. Muista sekoitella vähän väliä. Aikaa menee noin 20-40 minuuttia.
Kun massa on valmista, sekoita siihen joukkoon vaniljauute halutessasi. 

Valmista ensin toffee. Jätä se jäähtymään, sekoittele välillä jäähtymisen aikana. Toffeen pitää olla 28 asteista, jotta suklaa ei sula, kun täytät kuoret.

Temperoi maitosuklaa ja vala kuoret. Jäähdytä kuoria 30 minuuttia (tai kunnes ne ovat jähmettyneet) jääkaapissa ennen täyttämistä.

Kaada kuoriin jäähtynyt toffeetäyte. Nosta yön yli jääkaappiin jähmettymään. Kuorruta yli jääneellä suklaalla pohja. Muista pyyhkäistä muotin reunat palettiveitsellä tms. puhtaaksi pohjan valamisen jälkeen.

Minulta on kyselty, että mistä olen hankkinut konvehtimuotteja. Uusin konvehtimuottini on peräisin Chez Mariuksen verkkokaupasta. Olen muottiin todella tyytyväinen, samoin kuin verkkokaupan palveluun. Tilaukseni tuli seuraavana päivänä. On ihan pakko kehua Chez Mariuksen toimintaa, nopeaa ja täsmällistä, kiitos!

Allergiainfo:
  • Käytä tarvittaessa laktoositonta maitosuklaata (Brunberg) sekä laktoositonta kuohu-/vispikermaa ja voita.
  • Glukoosisiirappi on valmistajan mukaan gluteeniton. Käytä oman tietämyksesi ja tuntemuksesi mukaan. 

Suunnitelmissani oli julkaista tämä ohje vasta huomenna. Aikatauluni vaan näyttää siltä, että en kertakaikkiaan ehdi. Niinpä ohje tulee nyt jo.


Oikein ihanaa joulun odotusta!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...