maanantai 23. joulukuuta 2013

Jouluiset Cinnabonit ja Hyvää Joulua!

Jouluhirmun menneisyyteen kuuluu seitsemän isoa laatikollista joulukoristeita tarkoin merkittyineen koristeineen. On valkeaa joulua, antiikkikultaa, mustaa ja hopeaa, punaista, ymmärrätte varmaan jo. Jouluhirmun koristelu oli erittäin tarkkaa, kuusi koristeltiin hyvällä (?) maulla, käyttäen etukäteen päätetyn väriteeman mukaisia koristeita, joita tuotiin Tukholmasta ja Saksasta asti. Sommittelu oli tarkkaa ja esimerkiksi kuusenkynttilöitä näkyi joka kulmasta katsottuna yhtä paljon. Jouluhirmu oli siis ihan oikeasti JouluHirmu, isolla hoolla.

Jouluhirmu on nykyään Jouluäiti. Äiti, joka rakastaa tyttärensä koristelemaa kuusta. Vaikka se onkin täynnä sen seitsemää koristetta, vieri vieressä ja toinen oksa saattaa olla tyhjänä. Jouluäiti antaa tyttärensä koristella ja on tyytyväinen. Ehkäpä tytärkin joskus oppii koristelemaan samoin kuin äiti, kun vain ajan antaa kulua. Kaikessa hiljaisuudessa Jouluäiti on piilottanut rakkaimmat lasi- ja kristallikoristeensa varaston nurkkaan varustettuna tekstillä: Otetaan käyttään aikaisintaan vuonna 2017. Ehkä silloin aika on niille kypsä ja tytär ymmärtää äidin koristeluidean. Ehkäpä silloinkaan ei Jouluhirmu palaa, vaan Jouluäiti on vallannut sydämen ja Jouluäiti perheineen viettää joulunsa värien iloisessa värien kirjossa, kuusta nauraen koristellen. Yhtä kaikki, joulu on aina rakasta aikaa Jouluäidille perheineen.
Pilkahdus Neidin koristelemasta kuusesta

Viimeinkin asiaan! Jouluisissa Cinnaboneissa on vain muutama ero tavallisiin. Joku tekosyy piti keksiä, että saa joulunakin herkutella Cinnaboneilla. Eipä sitä tarvinnut edes kauaa miettiä. Ohueksi höylättyä piparitaikinaa vaan väliin ja päälle piparimurusia. Ja kas, aivan ihana joululta maistuva kanelipulla on syntynyt.

Jouluiset Cinnabonit

Leivonnassa käytetään kylmänostatusta, silloin taikinakin tehdään kylmään maitoon.

Taikina:

2,5 dl kylmää maitoa
2 kananmunaa
75 g sulatettua margariinia tai voita
10 dl erikoisvehnäjauhoja (AnniHelena -tyyppinen)
1 tl suolaa
1 dl sokeria (reilu dl)
3 tl kuivahiivaa

Täyte:
50 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2,5 dl fariinisokeria
0,75 tl ksantaania (auttaa pitämään täytteen pullan sisällä)
2-3 rkl jauhettua kanelia
150 g kylmää tai jäistä piparkakkutaikinaa

Kuorrute:
100 g tuorejuustoa
50 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
3,5 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia
pikku ripaus suolaa
----
6-8 piparkakkua päälle

Mittaa kaikki taikinan ainekset joko leipäkoneen tai yleiskoneen kulhoon. Anna koneen vaivata taikinaa 15-20 minuuttia. Laita taikina isohkoon kannelliseen kulhoon. Nosta jääkaappiin. Anna taikinan nousta vähintään 8 tuntia tai esimerkiksi yön yli.

Sekoita yhteen täytteen aineista fariinisokeri, ksantaani ja kaneli. Maistele täytettä, että koska siinä on sinun makuusi riittävästi kanelia.

Kun taikina on noussut, painele siitä ilma pois ja kaulitse se isoksi levyksi. Levitä päälle huoneenlämpöinen rasva ja täyte. Täytettä tulee runsaasti. Ksantaanin ansiosta se ei valu sisältä pois. Höylää täytteen päälle piparkakkutaikinasta ohuita viipaleita juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Pullan sisälle tulee ihanan tahmea karamellinen ja jouluinen täyte.

Kääri levy tiukahkoksi rullaksi. Leikkaa rulla 16 viipaleeseen. Laita viipaleet pystyyn voideltuun uunivuokaan. Jätä niihin hieman väliä. Voit paistaa ne yksittäinkin joissain pulla- tms. vuoissa. Anna pullien nousta leivinliinan alla 45 min ennen paistamista. Paista 175 asteessa n. 30-40 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Yksittäisten paistoaika on n. 15-25 minuuttia.

Valmista kuorrute paiston aikana. Mittaa kuorrutteen aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella vaaleammaksi ja kuohkeaksi. Levitä kuorrute pullien päälle, kun pullat ovat vielä lämpimiä. Ripottele päälle piparkakkumurusia.

Pellillinen cinnaboneja odottamassa kuorrutusta

Hyvää Joulua kaikille!

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...