Kiitos rakkaiden länsinaapuriemme, sain idean miten voisi yhdistää sekä luumurahkan että joulutortun. Kuka sitä nyt perinteisiä joulutorttuja tohtisikaan enää tehdä? (Lue sarkasmin kera.) Ohjeeni on helppo ja nopea valmistaa. Käytän mielelläni valmista voitaikinaa, se on hyvää laadultaan ja ei vaadi itseltä mahdotonta hartiajumppaa kaulitsemisoperaatiossa. Luumurahka on äkkiä sekoitettu rahkasta, luumusoseesta ja kermavaahdosta. Sen verran hifistelen, että keitän luumusoseen itse. Se vaan on niin paljon parempaa kuin kaupan luumumarmeladi.
Luumusose
1 pss kuivattuja
luumua
2 dl vettä
1 iso pkt lehti-/voitaikinalevyjä
2 prk vaniljarahkaa tai tavallista maitorahkaa
4 dl kuohu-/vispikermaa
sokeria, vaniljaa, kanelia jos siltä tuntuu
Keitä luumut pehmeäksi ja soseuta. Vettä ei tarvitse jäädä
paljoa kattilaan, sose saa olla aika tuhtia. Anna soseen jäähtyä hetki.
Ota taikinalevyt sulamaan. Tee sillä välin rahka. Vatkaa
kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja vatkaa pieni hetki. Lisää
vielä luumusosetta makusi mukaan. Maista rahkaa, lisää sokeria, vaniljaa tai kanelia halutessasi.
Ota tähtimuotilla voitaikinasta tähtiä leikkaa niihin
terävällä puukolla tähtien reunoja rajaavat viillot. Reunaa pitäisi jäädä noin
puoli senttiä. Ajatuksena on, että reunat pääsevät rauhassa nousemaan. Pistele
keskeltä haarukalla reikiä.
Erilaisia torttumalleja
Paiston jälkeen tortut näyttävät tältä:
Lisää sitten torttujen päälle luumuhillo ja rahka. Valmista!
Allergiainfo:
- Hyvä maidoton luumurahkan korvike syntyy seuraavasti: 2 dl vaniljasoijajogurttia, 2 dl soijavispiä sekä 1 liivatelehti. Liota liivate kylmässä vedessä. Vatkaa soijavispi, lisää joukkoon jogurtti sekä luumusose. Sekoita liivate tilkkaan kiehuvaa vettä ja vatkaa "luumurahkan" joukkoon. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa sokerilla, vaniljalla tai vaikka kanelilla.
- Lehtitaikinoista löytyy maidottomia ja munattomia versioita. Käytä niitä tarvittaessa.