Tässä pähkinänkuoressa tärkeimmät:
- Taikinan pitää olla pehmeää. Älä laita liikaa jauhoja. Paista mieluummin koepipari ja lisää sitten jauhoja, jos tarve vaatii.
- Älä jätä taikinaan yön yli jääkaappiin. Tuloksena on silloin Myytinmurtajille tykinkuulaksi kelpaava tappava ase.
- Käytä riittävästi jauhoja leipoessa.
- Älä kauli liian lujaa, vaan kauli pehmeällä kädellä.
- Anna piparien jäähtyä rauhassa pellillä paistamisen jälkeen.
100 g maidotonta margariinia
0,5 dl sokeria
0,5 dl siirappia
0,75 tl kanelia
ripaus neilikkaa
0,25 tl inkivääriä
ripaus pomeranssia
---
2 dl gluteenitonta jauhoseosta (Semperin hieno jauhoseos)
1,5 dl riisijauhoja
0,75 tl ruokasoodaa
Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet. Anna jäähtyä hetki. Sekoita yhteen jauhot ja sooda. Lisää rasvaseos joukkoon ja sekoita taikinaksi.
Anna taikinan levätä jääkaapissa tunnin verran. Tarkasta taikinan tilannetta aina välillä. Kun se tuntuu hyvältä, ala leipomaan. Käytä riisijauhoja kaulimisapuna. Ota muotilla kuvioita ja paista 200 asteessa 6-8 minuuttia.
Piparitalo á la Neiti. Hän koristeli, äiti kasasi ja ripotteli päälle tomusokerit.
-ton Taatelikakku
Allrecipen sivuilla näin munattoman taatelikakun ohjeen. Muokkasin sitä vähäsen ja tuloksena on munaton, maidoton, gluteeniton ja soijaton taatelikakku. Kakun maku on pehmeä, lisää esimerkiksi kanelia halutessasi jouluista makua.
125 g kuivattuja taateleita silputtuna
150 g fariinisokeria
60 g maidotonta margariinia
230 g kiehuvaa vettä
1 tl omenaviinietikkaa
2 tl vaniljauutetta (tai lisää jauhoihin 3 tl vaniljasokeria)
225 g gluteenitonta jauhoseosta (käytin taas Semperin hienoa jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele pitkulainen vuoka maidottomalla margariinilla ja jauhota se tavallisilla maissijauhoilla tai muilla sinulle sopivilla jauhoilla.
Mittaa kulhoon taatelit, fariinisokeri sekä margariini. Kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita niin kauan, että margariini sulaa. Lisää vesitaateliseokseen omenaviinietikka ja vaniljauute. Sekoita yhteen jauhot, leivinjauhe ja ruokasooda.
Sekoita jauhot hyvin vesiseoksen joukkoon. Toimi nopeasti sillä leivinjauhe reagoi kuumuuteen ja sen toiminta alkaa heti. Taikina jää aika nestemäisen oloiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 45 min.
Taatelikakku ei ole ihan mahdottoman makea, muistuttaa rakenteeltaan vähän leipää. Maku on tosi hyvä samoin kuin pipareissakin.