sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Savulohiterriiniä ja blinejä sekä savulohicocktail

Joulupukki toi minulle maailman parhaan lahjan. Sain Heston Blumenthalin The Big Fat Duck keittokirjan. Olen lukenut sitä aivan haltioissani ja pyydän jo etukäteen anteeksi, kun ohjeeni ovat varmasti vähän aikaa Heston sitä ja Heston tätä. Heston on tunnettu molekyyligastronomian edelläkävijä. Niinpä hänen ohjeissaan tarvitaan yhtä sun toista mielenkiintoista ainesosaa ja työkalua. Minulla on vieläkin ratkaisematta, että miten rakennan rälläkästä sentrifugin. Sous-vide aparaatti taitaa olla todennäköisempi hankinta. Sitäkin tarvitaan useassa ohjeessa.

Aloitan kuitenkin vähän helpommasta päästä. Tein Hestonin ideoimana kylmäsavulohesta herkkuja uudelle vuodelle. Heston tietenkin valmistaa herkut omista tuotteistaan, mutta koska Joulupukki ei tuonut minulle yksityiskonetta, tyydyn suomalaisten kauppojen valikoimiin.

  
Savulohicocktail

50 g hyvää majoneesia
50 g creme fraichea
sitruunanmehua
150 g kylmäsavulohta
3 cm pätkä kurkkua

jäävuorisalaattia
mätiä

Sekoita majoneesi, creme fraiche ja sitruunanmehu. Kuutioi lohi ja kurkku pieneksi. Sekoita kastiketta joukkoon. Tarkista kastikkeen määrä, sitä voi olla hieman enemmän kuin haluat. Tarkista maku, lisää tarvittaessa sitruunaa tai pippuria.

Silppua jäävuorisalaattia pieneksi. Laita sitä hieman jokaisen tarjoiluastian pohjalle. Lusikoi päälle lohiseosta. Koristele mädillä ja esim. ruohosipulilla.


Savulohiterriini

25 g hyvää majoneesia
25 g tuorejuustoa
50 g creme fraichea
tilkka sitruunamehua
hyppysellinen sokeria
pippuria maun mukaan

200 g kylmäsavulohisiivuja

Sekoita yhteen majoneesi, juusto, creme fraiche, sitruuna, sokeri ja pippuri. Tarkista maku ja lisää aineita halutessasi. Ota sopiva kehä/vuoka. Koko mielellään n. 7,5 cm x 7,5 cm tai 10 cm x 5 cm. Korkeutta saisi olla sellaiset 5 cm. Jos käytät pohjasta kiinni olevaa vuokaa, vuoraa se kelmulla, jotta saat terriinin irti.

Laita pohjalle lohisiivu. Levitä sen päälle ohuelti kastiketta. Sitten taas lohisiivu, kastiketta, lohisiivu jne. Laita päällekkäin noin 10 kerrosta. Aseta päälle paino ja anna vetäytä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.

Blinit

5 g kuivahiivaa
2,5 dl lämmintä (42-asteista) maitoa
0,75 dl kermaviiliä
1 keltuainen
1 dl tattarijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja (gluteenittomassa versiossa käytä pelkkiä tattarijauhoja)
suolaa maun mukaan
--
1 valkuainen

Lämmitä maito. Lisää joukkoon loput aineet viivaan asti. Vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Anna nousta tunnin verran. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää se taikinaan juuri ennen paistamista varovasti nostellen. Paista voissa keskikovalla lämmöllä. Korkeareunaisella blinipannulla saa paistettua korkeampia blinejä.

Blinit voi paistaa etukäteen. Lämmitys uunissa voilla valeltuna. Taikina säilyy muutaman päivän jääkaapissa hyvin peitettynä. Valkuainen lisätään vasta juuri ennen paistoa. Ohjeen tattarijauhomäärää voi vaihdella itselleen mieluisaksi.

Bliniohjeeni on peräisin iki-ihanalta Michael Björklundilta.

Annoksen kasaaminen

Laita pohjalle vähäsen rucolaa. Aseta blini päälle. Leikkaa rauhallisesti terävällä veitsellä viipale terriinistä ja laita se blinin päälle. Koristele mädillä ja ylijääneellä kastikkeella. Blini- ja terriiniohjeella saa tehtyä alkupalat noin 6-8 hengelle. Lohicocktailista tulee 4-6 hengelle. Kuuden hengen cocktail on jo melko pieni, shottilasiin tehtävä.

Lempikirjani on reippaan kokoinen. Painoa on melkein 5 kg. Ei ihan sänkylukemista.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...