tiistai 31. joulukuuta 2013

Sinihomejuustobrowniet

Jaahas, sitä on sitten vissiin se viimeinenkin ruuvi löystynyt tämän emännän päässä. Kuka yhdistää sinihomejuustoa ja suklaata? Minä ainakin nyt ja tulevaisuudessa, kiitos taas erään brittikokin. Homejuusto ja tumma suklaa muodostavat todella herkullisen makuparin. Niin yllättävää kuin se on.

Ruoka on käytännössä kemiaa. Siihen perustuu suklaan ja homejuustonkin täydellinen liitto. Kun menemme tutustumaan näihin raaka-aineisiin molekyylitasolla, löydämme niistä hyvin paljon samaa. Jos asia kiinnostaa enemmän suosittelen tutustumaan Heston Blumenthalin oppeihin mm. Kichen Chemistry -ohjelmasarjassa.

Ihanan kostea brownie, niin herkullista!

Sinihomejuustobrowniet

150 g suklaata
150 g suolatonta voita
85 g sinihomejuustoa
200 g sokeria
3 kananmunaa
100 g erikoisvehnäjauhoja

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Leivinpaperoi (tai voitele ja jauhota) 24 cm x 24 cm vuoka.
 
Sulata vesihauteessa suklaa, voi ja sinihomejuusto. Vesihaude ei saa kiehua, sen pitää vain poreilla kevyesti ja aineksille pitää antaa aikaa sulamiseen.


Sekoita sitten joukkoon sokeri, kananmunat ja lopuksi jauhot. Kaada taikina vuokaan ja paista 15-18 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä vuoassa.

Love is in the air... Kahden raaka-aineen rakkausliitto


Maukasta Uutta Vuotta ihanille lukijoilleni! Koettakaa pysyä matkassa, voin luvata, että jatkan omalla polullani, keksien välillä uutta ja yllättävää, palaten välillä perinteisiin, kunnes taas syöksyn päätä pahkaa jonkun yllättävän pariin. 

Pst. Jauhottoman taikinan Facebook-sivulla on kokoelma uuden vuoden juhliin sopivia reseptejä. Käy virkistämässä muistiasi suolaisten herkkujen parissa.
 

8 kommenttia:

 1. Oikein makoisaa uutta vuotta teille sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja oikein mukavaa uuden vuoden jatkoa teille.

   Poista
 2. No nyt on kyllä sen kuulloinen yhdistelmä, että pakko itsekin koittaa! Sinihomejuusto ja suklaa ovat yksistäänkin ihania, mutta että ne yhdistäisi, hmm. Browniekseja en enää ehdi tämän vuoden puolella tekemään, mutta nuo maut löytyvät kyllä muulla tavoin illan napostelupöydästä :) Oikein hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdistelmä on kyllä hyvä, varsinkin tykkään Lindtin Excellence 70% suklaan kanssa, vahvat tasapainoiset maut. :) Hyvää uuden vuoden jatkoa sinulle! :)

   Poista
  2. En ehtinyt vielä leipoa mitään, mutta maistelin yhdistelmää pelkiltään ja kyllä, se todellakin toimii! Onkohan yksi salaisuus siinä, että suola korostaa suklaanmakua ja Aura on melko suolainen.. Samalla Aurassa on häivähdys makeutta, niin ei pääse riitelemään suklaan kanssa. Pitää tosiaan leipoa jotain tuolla yhdistelmällä, oli sen verran herkullista. Kiitos vielä vinkistä :)

   Poista
  3. Tästä tuleekin pitkä vastaus. Varmasti juuston ja suklaan suolaisen ja makean tasapainot tekevät oman vaikutuksensa makuun. Selitän kuitenkin vielä, että miksi flavor pairing teorian mukaan nämä kaksi ainetta sopivat yhteen. Teen parhaani, että selitän niin, että tästä jotain ymmärtääkin. :) Kaikki termini eivät välttämättä ole tieteellisesti oikein. Olen lukenut englanninkielistä kirjallisuutta ruoan kemiasta ja minulla ei ole tietoa oikeista suomenkielisistä termeistä. Onneksi tällä viikolla minun pitäisi saada suomenkielinen teos asiasta käsiini. (Jippii!)

   Syy siihen, miksi suklaa ja homejuusto sopivat yhteen löytyy "aromimolekyyleistä". Ihmisen makuaisti on hyvin rajallinen, suurin osa mausta tulee hajuaistin (aromimolekyylit aistitaan nenässä) kautta. Sitä voi testata itsekin. Sulje silmät ja pidä nenästä kiinni. Pyydä jotakuta toista antamaan sinulle jotain ruokaa. Tunnet lähinnä ruoan suutuntuman, makua ei juuri huomaa.

   Teoria menee niin, että mitä enemmän ruoassa on samoja "aromimolekyylejä", sitä todennäköisemmin ne sopivat yhteen. Suklaalla ja homejuustolla on huomattava määrä näitä samoja molekyylejä. Kun taas esimerkiksi basilikalla ja kahvilla näin ei ole. Senkin voi kokeilla maistamalla näitä kahta yhdistelmänä.

   Toivottavasti osasin edes hieman avata sinulle flavor pairing theorya. Se on todella kiehtovaa. Olen ihan mielenkiinnosta alkanut perehtymään enemmän ja enemmän ruoanlaiton kemiaan, saan siitä paljon apua kehitellessäni Neidin rajalliseen ruokavalioon ruokia.

   Mielenkiinnolla jään odottelemaan, mitä keksit yhdistelmästä. Minulle on tullut jo uusia ideoita odottamaan toteutusta.

   Poista
  4. Kiitos kattavasta vastauksesta! :) Aromimolekyyleista olisi hienoa tietää lisääkin, varsinkin millä ruoilla ne on samanlaiset. Siitä saisi melko paljon apua leivonassa ja ruoanlaittossa uusien makuyhdistelmien etsimiseen. Ruoanlaiton kemia kiinnosta myös itseäni aivan valtavasti nykyään ja juuri erityisesti nuo makuyhdistelmät. Muutama ajatus yhdistelmästä on kehitteillä odottamassa sopivaa tilannetta :)

   Saitko jo tuon suomenkielisen kirjan? Minkäniminen teos on kyseessä? Millaiselta se vaikuttaa?

   Poista
  5. Kävin tänään kirjastosta lainaamassa sen kirjan, kun olikin ollut loppu sieltä mistä tilasin, minun onnekseni. Kyseessä on Molekyylejä sopassa kirja, joka on tarkoitettu oppikirjaksi ruokapuolelle. Yhtäkkiseltään siinä on asiaa, mutta mulle jo entuudestaan tuttua juttua. Johtuen pitkälti innostuksestani Heston Blumenthalin ohjelmiin ja keittokirjoihin. Mukava silti lukea näistä suomeksi, tietää mitä termejä käyttää. Ja varmasti saan uuttakin asiaa irti tuosta kirjasta, kunhan ehdin lukemaan. Kannattaa tutustua Anu Hopian kirjoihin myös.

   Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...