sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Cola-grillikastike ja grilliluut

Sille vaan ei voi mitään, että tuolla Amerikan ihmemaalla hallitaan grillaaminen sekä varsinkin grillikastikkeet. Tätä grillikastiketta pitää keittää useamminkin, sen verran hyvää tavaraa.


Kuiva mausteseos

2 rkl merisuolaa
2 rkl fariinisokeria
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl sipulijauhetta
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl korianteria
1 tl chiliä
1 tl rouhittua mustapippuria

Sekoita mausteet yhteen. Laita reilusti grilliluiden päälle. Kääri luut muovin tai paperin sisään ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään kolmeksi tunniksi. Tästä riittää noin neljään pitkään grilliluuriviin. Mausteseos säilyy kuukausia tiiviissä purkissa.


Cola-grillikastike

1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli silputtuna (keskikokoinen)
3 valkosipulinkynttä murskana
500 g paseerattua tomaattia
1 tlk Coca-colaa
3-5 rkl omenasiiderietikkaa (voi käyttää myös omenaviinietikkaa)
2 rkl fariinisokeria
0,5 rkl mustapippuria rouhittuna
0,5 rkl sitruunamehua
1 rkl worcester-kastiketta (tarkista sopiiko ruokavalioosi, voi jättää poiskin)
(halutessasi  tulisuutta chilillä)
suolaa maun mukaan

Paista sipulisilppu ja valkosipuli öljyssä pannulla kuultavaksi. Lisää loput aineet ja hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta tunnin verran.

Ota grilliluut lämpenemään tuntia ennen grillaamista. Lämmitä grilli suht lämpimäksi. Grillaa grilliluita 10 min useasti käännellen. Siirrä ne sitten epäsuoraan lämpöön ja pidä lämpötila kolme tuntia sellaisessa 120 asteessa. Lisää sitten grilliin vähän paakia ja levitä grillikastiketta joka puolelle grilliluita ja grillaa niitä vielä 20-30 minuuttia. Levitä muutamaan kertaa lisää kastiketta.

Hiiligrillissä epäsuoralämpö onnistuu siirtämällä grilliluut sivuun ja hiillos toiseen sivuun. )Meillä on erillinen sivupönttö grillissä, johon teemme hiilloksen epäsuoraa grillausta tarvittaessa. Se on varsin kätevää.) Kaasugrillissä luut pitää siirtää toisen polttimen kohdalle ja sammuttaa se poltin ja jättää poltin viereen päälle.

Suosittelen ihan ehdottomasti kokeilemaan meidän uudempia lemppareita, nimittäin karamellisoituja grilliluita. Tässä kaksi linkkiä ohjeisiin:

http://jauhotontaikina.blogspot.fi/2013/08/karamellisoidut-porsaan-ribsit.html

http://jauhotontaikina.blogspot.fi/2014/04/grilliherkkuja-makeantuliset-grilliluut.htmlHarvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...