lauantai 1. kesäkuuta 2013

Grilliluut Amerikan malliin

Kesän herkkuihin kuuluvat tietenkin grilliluut. Niiden tekemiseen on muutama  loistava kikka tuolta Amerikan maalta. Meillä on ihastuttu pitkään kypsytettyihin grilliluihin. Voit käyttää ohjeessa olevia mausteseosta ja -kastiketta myös muihin grilliruokiin.






Rub-mausteseos

Seos on possua varten hyvä sokerimääränsä vuoksi.

2,5 dl fariinisokeria
4 rkl paprikajauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl merisuolaa rouhittuna
1 rkl savusuolaa
2 rkl pippurisekoitusta
1 rkl chilijauhetta

Sekoita aineet hyvin yhteen. Säilytä tiiviissä astiassa. Säilyy useamman viikon. Testauksessa säilynyt hyvänä tiiviissä rasiassa nyt 4 kuukautta. (lisäys 7.1.2014)

Barbecue-kastike

1 rkl ruokaöljyä
1 pienehkö sipuli silppuna
1-3 valkosipulinkynttä murskana
0,5-1 dl punaviiniä
3 rkl punaviinietikkaa
0,5 tl mustapippuria rouheena
1 prk paseerattua tomaattia (400 g)
0,25 dl worcester-kastiketta
1 dl sokeria
chiliä maun mukaan
1 tl savusuolaa (tai tavallista suolaa ja savuaromia)

Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää sipuli ja kuullota hetki. Lisää valkosipuli ja kuullota lisää noin 4 minuuttia. Lisää sitten punaviini ja viinietikka. Anna kiehua hetki. Lisää sitten loput aineet ja anna kastikkeen hautua 30-50 minuuttia. Säilytä jääkaapissa. Säilyy ainakin viikon.


Hiero "rubia" joka puolelle grilliluita jo edellisenä päivänä tai vähintään neljä tuntia ennen  ruoanvalmistuksen aloittamista.




Kääri paperiin tai laita pussiin jääkaappiin. Ota huoneenlämpöön tuntia ennen kypsentämisen  aloittamista. Tee tällä välin hyvä hiillos. Mieluiten brikeiteistä pienehkö ja erilliseen savustusosaan. Tai sitten vähän sivuun. Ideaalilämpötila luiden kypsentämiselle olisi n. 100-120 astetta. Eli kaasu- ja sähkögrillit pienelle lämmölle. Grilliluiden tulee olla kaksi tuntia matalassa lämmössä. Jos sinulla on savustusmahdollisuus, käytä ihmeessä sitä lisämaun saamiseksi. Hyvää tulee ilman savustustakin. Ohjeen pointti on suht pitkään kypsyttäminen matalassa lämmössä.


 Laita pöydälle valmiiksi pari isoa palaa foliota. Laita savustetut grilliluut folion päälle. Levitä barbecue-kastikkeetta kauttaaltaan grilliluiden päälle. Kääri sitten tiukkaan pakettiin. Vie paketti grilliin ja kypsennä vielä 2 tuntia. (Jos hiilloksesi on loppu, etkä pysty tekemään sitä lisää., laita 100 asteiseen uuniin.)


 Sitten vaan herkuttelemaan!

Allergiainfo:
  • Tarkista worcester-kastikkeen koostumus, että sopiiko se ruokavalioosi.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...