keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Raparperivanukaspiirakka

Raparperipiirakka on alkukesän juttu. Sitä on leivottava. Nyt en halunnut tehdä ihan perinteistä kermaviilipiirasta. Mietiskelin hetken aikaa ja päädyin vanukkaaseen. Tuolla muualla maailmassa tehdään paljon vanukkaita raparperin kanssa. Piirakkaa maistettuani tulin siihen tulokseen, että eipä ihme. Vanukas sopii tosi hyvin raparperin kanssa. Ohje ei ole mistään suoraan, vaan se on  oman kehittelytyön tulosta.



Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita taas. Lisää taikinaan yhteen sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi. Laita taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin. Levitä taikina sitten vuokaan pohjalle ja reunoille

Minulla oli vähän korkeareunaisempi piirakkavuoka k. 4cm, halk. 28 cm. Voitelin reunat ja pohjan. Sitten leikkasin siihen pyöreän palan leivinpaperia ja laitoin sen myös vuokaan ja voitelin senkin. Tämä helpottaa piirakan poistamista vuoasta.


Täyte:
3-5 raparperin vartta kuorittuna ja paloiteltuna
1  dl sokeria + 2 rkl perunajauhoja

 Vanukas:
2,5 dl maitoa
1 dl kuohukermaa/ruokakermaa
1/2 vaniljatanko halkaistuna, raavi siemenet kattilaan myös
1 dl sokeria
3 kananmunaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita sokeri ja perunajauhot kulhossa. Laita raparperit pohjan päälle. Ripottele sokeriseos tasaisesti päälle.

Kiehauta maito ja kerma sekä halkaistu vaniljatangon puolikas. Anna jäähtyä muutama minuutti. Ota tanko pois. Riko munat kulhoon. Lisää joukkoon sokeri. Vatkaa kevyesti, lisää kevyesti vatkaten kuuma maitokermaseos joukkoon. Kaada pohjan päälle, jätä reunaan kohoamisvara! Vanukasta voi olla hieman liikaa, mutta sen lopun voi paistaa vaikka omia herkkuhetkiä varten pienessä vuoassa marjojen kanssa.

Paista n. 40-50 minuuttia 175 asteessa. Vanukkaan kuuluu olla vähän tutisevaa. Se jähmettyy lisää jäähtyessään.
Jäähdytä ja tarjoile viileänä. Säilytys jääkaapissa.

Allergiainfo:
  • Maidottoman tästä saa käyttämällä maidotonta margariinia ja soija- tms. muuta maitoa ja kermaa.
  • Gluteenitonta en kokeillut, mutta uskoisin sen onnistuvan korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Kannattaa laittaa ensin 3,5 dl + 1 tl ksantaania taikinaan ja katsoa sitten, että tarvitseeko jauhoja lisätä vielä. 
  • Laktoositon onnistuu käyttämällä laktoosittomia tuotteita.

Piirakka on maistunut jo ennen kuin muistin ottaa kuvan. :) 

Kärhöintoilijan on ihan pakko laitta kuva. :) 
Näin upeasti  tervehtii meitä Siperiankärhö kotiin tullessa.



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...