sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

"McMuffin"

Jos meillä on tiedossa raskasta puuhaa heti aamusella, meillä on silloin tehty englantilainen aamiainen. Sen avulla on hyvin jaksanut pitkätkin sienestysreissut ilman nälkää. Nyt halusin hieman vaihtelua. Päädyin sitten kokeilemaan kotioloissa McMuffinia. Ei jää viimeiseksi kerraksi, maistui sen verran mainiolle. Usein ei näin raskasta aamiaista voi syödä, mutta jos tietää koko päivän heiluttavansa lapiota, voi hyvin syödä McMuffinin.


McMuffinin tekeminen aloitetaan jo edellisenä iltana englantilaisten muffinsien tekemisellä. Allrecipestä löysin ohjeen, jota muokkasin jonkinkin verran. Mielestäni tämä muistuttaa aika lailla tavallisia sämpylöitä, paistometodi vain poikkeaa sämpylöistä. Löysin myös toisen ohjeen, jota kokeilen tässä joku päivä. Laitan sen blogiin, jos se osottautuu hyväksi.


Englantilainen muffini

5 dl maitoa (käytin laktoositonta kevytmaitojuomaa)
2 rkl sokeria
1/2 pussia kuivahiivaa
60 g margariinia sulatettuna (käytin Sunnuntain hopeista)
14 dl vehnäjauhoja (käytin 7 dl erikoisvehnäjauhoja, 7 dl puolikarkeita)
1 tl suolaa

Mittaa aineet suolaa lukuunottamatta yleiskoneen tms. kulhoon ja anna koneen tehdä vaivaustyöt. Vaivaa noin 10 minuuttia hitaalla nopeudella. Lisää suola ja vaivaa  4 minuuttia lisää. Laita leivinliina kulhon päälle ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi. (En lämmittänyt maitoa, lisäsin sen kuuman margariinisulan joukkoon.)

Kun taikina on noussut, jaa se 14 palaan ja pyörittele palloiksi. Jauhota leivinliina riisijauhoilla tai muilla karkeilla jauhoilla. Nosta muffinit siihen. Ripottele päälle jauhoja reilusti ja peitä leivinliinalla. Laita muffinien päälle toinen pelti ja paina ne littanoiksi. Tämän jälkeen anna niiden nousta puoli tuntia.

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Laita pelti uuniin lämpenemään. Kun pelti on kuumentunut ja muffinit nousseet, laita muffinit pellille ja paista 5 minuuttia. Käännä muffinit ja paista 3-5 minuuttia. Jos haluat varmistaa, että ne ovat kypsiä, sisälämpötilan pitäisi olla n. 90-95 astetta. Anna jäähtyä ennen McMuffinin tekoa.


"McMuffin"

Yhteen muffiniin tarvitset:

2 siivua pekonia (tai muuta valitsemaasi lihaa)
1 siivu cheddar-juustoa
1 kananmuna
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 muffini
2 tl voita tai margariinia muffinin voiteluun

Yksi McMuffinin versio on pekonia ja kananmunaa sisältävä. Sellaisen minäkin tein meille. (Huom! jos et syö sianlihaa, pekonin voi korvata esim. makkaralla, leikkeleellä tms.) 

Paista pekoni rapeaksi ja valuta talouspaperin päällä ylimääräinen rasva pois. Itse paistan pekonin niin, että laitan sen kylmälle pannulle ja sitten vasta laitan hellaan lämmön päälle. Pekonin rasva sulaa paremmin ja pekonista tulee rapeampaa.

Kananmuna paistetaan muotissa. Pyöreä isohko piparimuotti voidellaan margariinilla tai voilla sisäpuolelta ja kananmuna rikotaan siihen. Päälle voi laittaa kattilankannen paiston ajaksi, jotta kananmuna hyytyisi paremmin. Paista muna haluamaasi kypsyysasteeseen. Huom! Esim. tyhjä ananastölkki toimii paistorenkaana, kun siitä ottaa pohjankin pois. Irroita muna renkaasta veitsen avulla.

Halkaise muffini ja paahda puolikkaat leivänpaahtimessa. Voitele muffinit. Laita päälle cheddar-siivu ja pekonit. Asettele kananmuna päälle ja ripottele siihen vähän suolaa ja pippuria. Kansi päälle ja syömään! Salaattia, kurkkua ja tomaattia kannattaa laittaa vaikka lautaselle viereen tai ihan sitten muffinin väliin.


Allergiainfo:
  • Gluteenittoman tästä saa käyttämällä gluteenitonta leipää. 
  • Maidon voi korvata omaan ruokavalioon sopivalla maidolla. Samoin cheddarin voi korvata soijajuustolla.
(Allrecipen muffiniohje on täällä.)

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...