maanantai 31. lokakuuta 2016

Hyvää Halloweenia - helpot "kurpitsapiirakat"

Heippa piiiiiitkästä aikaa! Suuret suunnitelmani palata säännöllisempään bloggailuun jäivät sitten elämästä nauttimisen ja muiden kiireiden pariin. Ihan rehellisesti sanottuna minua laiskotti kuvailla ja kirjoitella. Pitkä taukokin nostaa kynnystä kirjoittamiseen. Sitä tulee vähän sellainen olo, että mites sitä nyt kehtaa kirjoitella, kun on niin laiskotellut. Nyt olen viimein kerännyt intoa ja rohkeutta kirjoittamiseen. 

Aloittelen tällaisella hyvin helposti toteutettavalla ohjeella. Tässä on käytetty lapsityövoimaa hävyttömästi hyväksi. Neiti on kaulinnut, voidellut ja laittanut hillot sekä auttanut koristelussa. Näissä ei ole kananmunaa siitä syystä, että meidän taloudessa kananmuna on nyt poissa täysin käytöstä. Neidin anafylaktisen reaktion syy selvisi ja se oli kananmunakontaminaatio. Selvittäminen kesti pitkään, mutta viimeinkin saimme selville aiheuttajan, kiitos fiksun lääkärin, joka osasi ehdottaa tarkempaa diagnostiikkaa allergioihin. Neiti on vakavasti allerginen kananmunalle. Niissä määrin, että meillä on kananmunan käyttökielto kotosalla lapsen ollessa maisemissa. Adrenaliinikynä kulkee mukana ja koko ajan on oltava tosi huolellinen. Olenkin tässä puolivakavissani miettinyt, että pitäisikö blogin nimeksi vaihtaa Munaton taikina? 


Omenatäytteiset Halloween-tortut

lehtitaikinalevyjä, yhdestä levystä tulee kaksi torttua
omenakanelimarmeladia, 1-1,5 rkl/torttu

koristeeksi: 
oranssia tomusokerikuorrutetta
suklaata, maidotonta tarvittaessa
mintun lehtiä

Ota torttulevyt sulamaan 15-20 minuuttia ennen hommiin alkamista. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leivinpaperoi pelti.

Jauhota leivintoalusta kevyesti ja kaulitse taikinalevy kaksinkertaiseksi. Taita kahtia ja leikkaa puoliksi. Leikkaa taikinapyörällä, pizzaleikkurilla tai terävällä puukolla vapaalla kädellä kurpitsanmuotoiseksi.

Kuten huomaat, vapaalla kädellä tehty. Itsetehty saa näyttää itsetehdyltä! Tee pintaan kurpitsalle tyypilliset viillot. Ne saavat olla aika syviä. Itse tein ne turhan mataliksi.

Jätin toisen reunan kiinni, niin on helpompi täyttää ja ummistaa.

Voitele reuna vedellä (kananmunalla, jos voi) ja laita keskelle hilloa.

Ummista reunat huolellisesti. Tässä vaiheessa nämä voi voidella kananmunalla, jos haluaa. Paista uunissa noin 10-15 minuuttia tai kunnes ovat kauniinvärisiä. Anna jäähtyä. 

Sekoita tomusokerista, oranssista elintarvikevärista ja vedestä sopivanvahvuinen kuorrute. Pursota kurpitsamaisesti. Laita kantaan hiemaan sulaa suklaata ja kiinnitä mintun lehdet suklaalla. 

Näitä oli lapsen kanssa mukava tehdä toipilaana. Neiti on jo niin iso, että hänestä on paljon apua. Meillä on mykoplasma keuhkokuumeen muodossa vieraana kiertelemässä taloutta läpi ja voin sanoa, että ei oo kiva vieras. Tuntuu olevan vielä kovin pitkään viihtyväkin.

Mutta jospa hieman vielä muistelen kesää. Yksi meidän vierailupaikoista oli Ähtäri. Kun ruoka-aineallergikko matkaa sinne, suosittelen omia eväitä. Kierrokselle saa mukaan vetokärryn, johon voi hyvin laittaa kylmälaukun. Ähtärin omista myyntipisteistä ei saanut juuri mitään allergiselle sopivaa. Neidille löytyi pillimehu ja yksi jäätelö. Ei mitään leipiä tai muita ollut sopivia. Mutta olinkin tätä ounastellut ja pakannut mukaan hyvät eväät. Kierroksen varrella on grillausmahdollisuus. Jos siihen päätyy, suosittelen ottamaan oman folioalustan mukaan tai grillaamaan niin ettei grillattava ruoka osu ritilään. Siinä on selkeä kontaminaatiovaara. Muuten Ähtäri on ihana paikka ja käymisen arvoinen. Laitan teille vielä muutaman kuvan sieltä.

Uroskarhu näytti ihan parastaan


Kultapanda eli pikkupanda




Olimme hyvänä päivänä liikkeellä. Näimme kaikki eläimet ahmaa ja jotain toista lukuunottamatta. Neidin lemppari oli kultapanda, äiti tykkäsi karhuista. Suosittelen Ähtäriä matkakohteeksi mielelläni ja allergiset, ottakaa omaat eväät mukaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Suomi Finland 100 - Suomalainen metsä jälkiruoka

Tämä ruoka oli minulle heti rakkain. Jälkiruoka on lähinnä omaa rakkauttani, suklaata. Halusin tuoda jälkiruokaan minulle muitakin rakkaita ...