Taikina:
n. 12-15 kpl
1,25 dl lämmintä vettä, maks 42-asteista
1 dl maustamatonta jogurttia (tai soijajogurttia)
0,5 dl rasvatonta maitoa (tai soijamaitoa)
3 rkl voisulaa (tai maidotonta margariinia)
1 rkl kuivahiivaa
3 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
6-7,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
Uppopaistamiseen 1,5 l öljyä
Sekoita taikina ainekset yhteen ja vaivaa siitä hyvä taikina. Taikinasta pitäisi muodostua pehmeä pallo, kun se on valmista. Helpoiten tämä käy esimerkiksi yleiskoneella tai leipäkoneen vaivausohjelmalla. Lisää jauhoista aluksi noin 5,5 dl ja lisää sitten loput vähitellen ettei taikinasta tule liian kovaa. Muotoile taikina donitseiksi. Videolla muotoiluvinkki:
Helppo keino testata öljyn lämpötilaa ilman mittaria, on pudottaa öljyyn pala vaaleaa leipää. Jos se alkaa heti kunnolla paistumaan, on öljy sopivaa.
Suolattu karamellikuorrute:
1,5 dl fariinisokeria
2 rkl voita
2 rkl vispikermaa
1 rkl glukoosisiirappia (tai hunajaa)
muutama ripaus suolaa
0,5 dl tomusokeria
Mittaa kattilaan sokeri, voi, kerma ja siirappi. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Kun seos paksunee, se on valmista, tarkista myös maku. Omaan suuhuni raaka karamellikastike maistuu liian makealle, liikaa vielä fariinisokerille. Mausta kastike suolalla. Sekoita joukkoon tomusokeri.
Dippaa donitsit kuorrutteeseen ja ripottele päälle hyvää sormisuolaa.
Jos kokeilisin näitä maidottomana ja vegaanisena, käyttäisin maidotonta margariinia ja kookoskermaa ja valitsisin glukoosisiirapin, en hunajaa.
Suklaakuorrutus:
100 g tummaa suklaata
2 rkl vispikermaa
2 rkl voita
1 rkl glukoosisiirappia
Mittaa ainekset kattilaan ja sulata sekoitellen miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä pieni hetki. Dippaa donitsit suklaaseen ja heti perään nonparelleihin. (Maidoton vaihtoehto syntyy käyttämällä kookos- tai soijakermaa ja maidotonta margariinia.)
Donitsit säilyvät huoneenlämmössä. Parhaimmillaan paistopäivänä. Voi pakastaa kuorruttamattomana. Pakastettujen uudelleenlämmitys. 200 asteessa uunissa 5 min. Kuorrutus sen jälkeen.
Hauskaa vappua!