sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Mansikkamojitojuustokakku

Voi kauhistus kuinka pitkä nimi tuli tälle luomukselle. Haluan yleensä nimen kertovan, että mitä kukin ruokalaji tai leivonnainen pitää sisällään. Niinpä minulle tulee tällaisia yhdyssanahirviöitä vähän väliä ja tietenkin kiitoksia kuuluu myös kieliopille.

Näin jonkun lehden kannessa juustokakun, joka oli juurikin mansikkamojiton idealla tehty. Mutta en halunnut tehdä sitä sen reseptin mukaan. Halusin tähän ihan oikeaa rommia. Nyt kyseessä on siis aikuisten kakku. Tietenkin voi käyttää rommiaromia, jos haluaa kakusta alkoholittoman.

Minttu ja lime raikastavat kakkua. Lisäksi tähän voi nakata loppuja mansikoita pakastimesta ennen uutta kautta. On taas aika ajatella tulevaa säilöntäkautta. Ei mene enää kauaa siihen, kun raparperit nousevat ja mustaherukanlehtijuomaakin voi tehdä.

Minulla on nyt joku fiksaatio granaattiomenan siemeniin. Niitä on koristeena, niitä on minulla puuron päällä, salaatissa ja vaikka missä.

Mansikkamojitojuustokakku
(halk. 18-20 cm, noin 8-10 palaa)

Pohja:
100 g kaurakeksejä (tai gluteenittomia keksejä)
40 g voisulaa
Liraus rommia

Minttutäyte:
1 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
2 limen kuoriraaste (hyvin pesty lime, vain vihreä osa)
1 limen mehu
Kourallinen minttua hienona silppuna (suosittelen suklaaminttua, siinä on paras maku)
Sokeria maun mukaan
Hyvää vaaleaa rommia maun mukaan
pari tippaa vihreää elintarvikeväriä
2,5 liivatelehteä + tilkka kuumaa vettä

Mansikkatäyte:
1 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
3 dl mansikkasurvosta
Rommia maun mukaan
Sokeria maun mukaan
1 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria
3,5 liivatelehteä + tilkka kiehuvan kuumaa vettä

Ota irtopohjavuoan rengas tai hyydykerengas. Laita se valmiiksi tarjoilulautaselle. Murskaa keksit. Sekoita joukkoon voisula ja rommi. Painele muruseos renkaan sisälle. 

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon tuorejuusto. (Voit tehdä tämän molempien täytteiden samaan aikaan, jaa vain seos lopuksi kahtia.) Lisää minttutäytteen ainekset liivatetta lukuunottamatta. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa limeä, sokeria, rommia tai minttua. Värjää halutessasi parilla tipalla vihreää elintarvikeväriä. Laita vain väriaine massaan ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi kuumaan vesitilkkaan liotetut liivatelehdet. Kaada pohjan päälle. Nosta pakastimeen jähmettymään siksi aikaa, että teet toisen täytteen.

Sekoita jäljellä olevaan juustomassaan mansikkasurvos. Lisää makusi mukaan rommia ja sokeria. Mausta vaniljalla. Jos haluat, voit lisätä tilkan sitruunamehua antamaan makua. Tarkista maku. Lisää kuumaan vesitilkkaan liotetut liivatteet. Kaada täyte minttutäytteen päälle. Anna hyytyä yön yli jääkaapissa. Irroita rengas ja koristele. Säilyy pari päivää jääkaapissa, mansikkasurvos alkaa täytteessä valuttamaan herkästi, jos ei ole tarpeeksi liivatetta. Voi olla, että kannattaa laittaa neljä liivatelehteä.

Ruokavaliovinkit: Laktoosittomaan valitse laktoosittomat tuotteet. Kananmunattomaan tarkista keksien valmistusaineet ja gluteenittomaan valitse gluteenittomat keksit.



Chililän kuulumiset

Chilit kasvavat hyvällä tohinalla ja eikä aikaakaan, kun kylvän kurpitsat sekä kurkut. Aika kuluu hurjaa vauhtia! Kesä lähenee, vaikka ilmat eivät niin anna ymmärtääkään.

Joopa joo, jonkun pitäisi kaivaa esiin isommat ruukut. Sen verran ovat kasvit kasvaneet.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...