lauantai 4. marraskuuta 2017

Tacos Carne Asada Syrjälän tilan Anguslihasta

Harvassa paikassa olisin ollut samaa mieltä Neidin kanssa, kun hän sanoo minulle näin: "Äiti, sinä varmaan haluaisit olla lehmä. Pääsisit laitumella ollessasi metsään aina, kun haluat." Kieltämättä olin samaa mieltä. En ole päässyt metsään, niin kyllä, olisin sillä hetkellä ollut mielelläni lehmä. Missä tämä lausahdus sitten Neidin suusta pääsi? Kävimme hakemassa kuukauden lihasatsia Angustilalta Muuramesta. Syrjälän tilasta on tullut meille luottopaikka. Siellä on kiva käydä, mukavia ihmisiä, tuttu miljöö ja itse näkee miten lehmiä kasvatetaan. Liha on osoittautunut todella laadukkaaksi ja hyväksi. 

Tällä kertaa lihatilauksessamme oli mukana flank steakia. Tämä lihapala on naudan kuvetta. Suhteellisen ohueksi leikattu lihapala, joka kypsennetään nopeasti ja leikataan ohuiksi viipaleiksi poikkisyin. Flank steak on mainiota mediumina. Nyt teimme siitä tacoja. Joskus sitä haluaa kunnioittaa pelkästään lihan makua ja laittaa vain suolaa ja pippuria, mutta toisinaan on mukava kokeilla uusia juttuja. 

Vanhaa tuttua on spelttitortillat. Lisäksi tein Pico de Galloa. Käytännössä se on tomaattista salsaa astetta tyylikkäämmällä nimellä. Vaikka tässä on itse tehtävää jonkin verran, on ruokalaji kuitenkin suhteelliset helppotekoinen. Esivalmistelut voi tehdä hyvissä ajoin ja ennen ruokailua jää vain tortilloiden sekä lihan paistaminen. No okei, pitää ne tortillat kaulitakin. Mutta kiitos hyvän spelttijauhon, se on helppoa. 



Marinadi n. 800 g lihaa

0,75 dl ruokaöljyä
jalapenoa silputtuna maun mukaan
suolaa ja pippuria maun mukaan
0,5 rkl valkoviinietikkaa
1 limen mehu
0,5 appelsiinin mehu
1 valkosipulin kynsi silputtuna  tai määrä maun mukaan
korianterisilppua, jos haluaa

Sekoita marinadin ainekset. Laita liha tiiviiseen pussiin ja kaada marinadi sinne. Katso, että sitä menee joka puolelle. Laita liha jääkaappiin kahdeksi tunniksi. Käännä pussi välillä. Ota liha lämpenemään tuntia ennen paistoa.

Pico de Gallo

3 isoa tomaattia
0,5 punasipulia
1 kevätsipuli tai purjoa
Chiliä maun mukaan
Suolaa ja pippuria maun mukaan
Valkosipulia maun mukaan
1 limen mehu
2 rkl ruokaöljyä
Tuoretta korianteria, jos haluat

Kuutioi tomaatit ja sipulit pieniksi. Yhdistä ainekset ja tarkista maku. Kaikkea limen mehua ei kannata lisätä kerralla ettei sitä tule liikaa. Limen mehupitoisuus vaihtelee niin paljon hedelmä hedelmältä. Laita Pico de Gallo maustumaan jääkaappiin. 




Spelttitortilla
10 kpl

5,5 dl spelttijauhoja (erikoishienojauho)
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
1 rkl rapsiöljyä
2 dl melko lämmintä vettä

kaulitsemiseen reilusti spelttijauhoja

Sekoita kuivat aineet. Lisää joukkoon öljy ja vesi. Vaivaa taikinaksi. Jos taikina jää kovin löysäksi, lisää vielä joukkoon jauhoja. Peitä muovilla ja anna taikinan levätä puoli tuntia.

Jaa taikina kymmeneen osaan ja kaulitse reilusti jauhoja apuna käyttäen ohuiksi lätyiksi. Paista kuumalla ja kuivalla pannulla puolesta minuutista minuuttiin molemmin puolin. Kun tortillaan ilmestyy ruskeita pilkkuja paistopuolelle, on se aika kääntää. Peitä tortillat leivinliinalla odottamaan tarjoilua.

Huom! Älä käytä paistamiseen hyvää pinnoitettua paistinpannua tai pilaat pannusi. Pinnoitteet eivät kestä tyhjänä kuumennusta.


Kokoa tacot. Pohjalle salaattia, sitten maukasta lihaa, päälle Pico de Galloa. Lisäksi voit ripotella päälle juustoraastetta, korianterisilppua, creme fraichea, jalapenoja ja vielä puristaa tilkan limemehua. 
Voit muuttaa ohjeen gluteenittomaksi käyttämällä maissitortilloja. 



Jutussa on linkkejä, jotka vievät blogista pois. Nämä eivät ole mainoslinkkejä, olen ostanut tuotteeni itse. Tämä on jälleen kerran sitä, että olen huomannut jonkun hyvän suomalaisen tuotteen ja haluan kertoa siitä teille. 



Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...