Halusin vähän kokeilla erilaisia tekniikoita ja niinpä syntyi tämä jälkiruoka, joka on hyvin suomalaisen makuinen kuusenkerkkäsiirapillaan että raparperilla sekä talkkunamurulla. Lisää herkullisuutta tuo paahdettu valkosuklaaganache.
Ganache
100 g paahdettua valkosuklaata
100 g vispikermaa
hyvää suolaa maun mukaan
20 g glukoosisiirappia
10 g voita
Paahda hyvää valkosuklaata (Varlhona Ivoire) uunissa 130 asteessa niin kauan, että se on karamellisoitunut (n. 30-40 min). Sekoita suklaata välillä. Mittaa kattilaan kerma, suola, siirappi ja voi. Lisää paahdettu valkosuklaa joukkoon ja kuumenna sekoittaen niin kauan, että massa on tasaista. Kaada kannelliseen astiaan jäähtymään usean tunnin ajaksi.
Kuusenkerkkätimjami-pannacotta
230 g vispikermaa
n. 10-15 oksaa tuoretta timjamia
0,5 dl sokeria
2 tl kuusenkerkkäsiirappia tai maun mukaan
2 liivatelehteä
Laita kerma ja timjami kattilaan. Kiehauta ja anna jäähtyä hetken, jotta timjamin maku siirtyy kermaan. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Siivilöi ja mittaa kattilaan 200 g kermaa. Lisää joukkoon sokeri, kiehauta. Mausta kuusenkerkkäsiirapilla ja sekoita joukkoon liotetut, puristetut liivatteet. Annostele neljään vuokaan. Siirrä jääkaappiin hyytymään.
Raparperituillet
1 raparperi
tomusokeria
Leikkaa raparperi ohuiksi lastuiksi. Ripottele päälle hieman tomusokeria. Kuivaa 75-asteisessa uunissa 2-3 tuntia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Haudutetut raparperit
2-4 raparperin vartta
0,5 dl omenamehua
pari ruokalusikallista hunajaa
1 kokonainen kardemumma, 1 neilikka (tai timjamia, jos sitä makua haluaa korostaa)
Leikkaa raparperit paloiksi. Laita uunivuokaan. Sekoita loput aineet ja kaada raparperien päälle. Laita 200 asteiseen uuniin ja paista niin kauan, että raparperit ovat mukavan pehmeitä, mutta niissä on kuitenkin vielä hieman purutuntumaa. Ota pois mausteet ja jäähdytä.
Talkkunamuru
20 g sokeria
30 g talkkunajauhoja
50 g vehnäjauhoja
hieman suolaa
50 g voita
Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon voi. Laita murusina leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteessa kauniin kypsäksi. Varo polttamista. (Huom! Korvaamalla talkkunamurun vaikkapa paahdetulla pähkinärouheella tai gluteenittomilla keksimuruilla, saat annoksesta gluteenittoman.)
Asettelu:
Reilu lusikallinen ganachea lautaselle, päälle raparpereja sopiva määrä, valuta raparpereista isoin kosteus nopeasti pois. Irroita pannacotta varoen ja asettele se kauniisti raparperin päälle. Talkkunamuruja ympärille sekä muutama tippa kuusenkerkkäsiirappia. Koristele raparperituilleilla.
Nyt on vähän kuvaköyhä postaus. Seuraavalla kerralla sitten piha- ja chilikatsausta.