Kollaasi

Kollaasi

torstai 23. heinäkuuta 2015

Tomaattisipsit

Mikä siinä on, että aina joskus kaipailee jotain naposteltavaa? En ole mikään perinteisten perunalastujen fani, eivätkä lehtikaalisipsitkään tässä taloudessa saaneet suuren suurta kannatusta. Ruisnachot ovat tosi hyviä, mutta ei niitäkään aina jaksa syödä. Jotain muuta oli siis keksittävä vaihteluksi.

Oma suosikkini kasviksista on tomaatti. (Okei, tunnustetaan, toisena päivänä se saattaa olla joku muu.) Nyt on saanut aromikkaita ja hyvä tomaatteja täällä Keski-Suomessa mukavin hinnoin. Niinpä päädyin testaamaan tomaattisipsejä. Rehellisemmin sanottuna ne ovat ihan vaan kuivattuja tomaatteja, mutta rakenne muistuttaa mukavasti rapsakkaa sipsiä. Tomaatin maku on ihanasti tiivistynyt ja iso osa kaikista hyvistä aineista on yhä tallessa. Pieni ripaus suolaa ja yrttejä saa näistä naposteluun sopivia ihanan tomaattisia herkkuja. Tomaatin maku on todella intensiivinen ja ei niin tomaatin ystävä saattaa kaivata näiden kaveriksi jotain muutakin makua hieman miedontamaan.

Käytin valmistamiseen hyötykasvikuivuria. Uskoisin kuivaamisen onnistuvan kiertoilmauunissakin Marttojen niksillä. Viritä pellin päälle ohut metalliverkko ja kuivaa sen päällä 2-3 pellillistä kerrallaan. Leivinpaperin päällä voi kokeilla, mutta en lupaa mitään. Leivinpaperille voi jäädä kosteutta sen verran, että kuivaaminen kestää kamalan pitkään. Kuivauslämpötila ei saa ylittää 50 astetta. (Olen kuivannut perinteisessä uunissa niin, että luukku on pikkuisen raollaan, mutta se on kamalaa energian haaskuuta. Kuivata voi siis tavallisellakin uunilla, mutta taloudellista se ei ole.)

Valmistamiseen tarvitset

2 kg luumutomaatteja (tai haluamasi määrä, tuosta tulee noin litran verran sipsejä.)
hieman hyvää suolaa
kuivattuja yrttejä, esimerkiksi basilikaa

Pese tomaatit huolellisesti ja kuivaa. Leikkaa noin puolen sentin viipaleiksi. Kantapaloihin voi vetää muutaman viillon, jotta ne kuivuvat paremmin. Ripottele hyvin maltillisesti muutama suolahippunen päälle sekä mielesi mukaisia kuivattuja yrttejä. Itse laitoin basilikaa. Suolan kanssa kannattaa tosiaan olla varovainen, sen maku tuntui tiivistyvän.
Laita viipaleet kuivurin ritilälle ja laita kuivurisi ohjeiden mukaan tai antamani Marttojen vinkin mukaan kuivumaan. Kuivauslämpötilan pitää olla alle 50 astetta. Kuivumiseen kannattaa varata aikaa 7-12 tuntia. 2 kiloa tomaatteja täytti 3 ritilää.


Säilytä tiiviissä tölkissä kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Tässä kuvassa on noin puolet 2 kg:sta valmistuneesta satsista. Toinen puoli on jo jossain ihan muualla. 

7 kommenttia:

  1. Maistuu varmaan hyvälle :) Ainakin näyttää hyvälle, värikin on säilynyt hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatti on niin hyvää! Meillä viimeinkin Neitikin oppi tykkäämään siitä. Kuivuri on omiaan säilyttämään värit ja parhaat aromit kuivatessa.

      Poista
  2. Kiitos, inspiraatiota toiseenkin suuntaan. Laitan lauantain toriretken (ja kuivurin ritilöiden pesun) jälkeen tomaatit pöhisemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan huomenna mansikat pöhisemään. Olen nyt vain miettinyt, että maustaisinko osaa vähän vaniljalla. Muikkuja meinaan kokkailla ensi viikon nuorisovieraille. ;) Kiitos siitäkin ideasta!

      Poista
    2. Ole hyvä, välitän kiitokset miehelle, jonka päästä muikkuohje tuli ;).

      Poista
  3. Nää on hyviä! Olen kans tehnyt joskus samantapaisia, aivan loistavaa terveellistä naposteluruokaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Terveellistä hyvää naposteltavaa. Meillä tehtiin jo toinen satsi. :)

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.