Kokkailu on ollut melkoisen arkista puurtamista. Lapsiperheen viikon sapuskat ovat pitkälti valmistuneet parissa tunnissa lauantaisin. Jep, niin mielenkiintoista on ollut meidän keittiössä. Erilaiset tautiepidemiat ovat myös rajoittaneet aikaa. Noro, tuo rakas ystävämme on suvainnut kunnioittaa tätä taloutta turhan paljon. Puhumattakaan flunssasta ja kaikista muista pöpöistä, mitä olemme onnistuneet kotiin kantamaan. Käsipesu, desit ja terveellinen ruokavalio on tullut hyvin tutuksi. Tapaturmiakin on meillä hoidettu ja tälläkin hetkellä leikkausjono on tuttu juttu. Ei kivaa, mutta eipä valitella sen enempiä.
Neiti on jatkanut ihania otteitaan ja keksintöjään. Hänkin on välillä todennut, että äiti, sinunkin pitäisi mennä nukkumaan yhtä aikaisin kuin minä. Se kyllä tekisi hyvää, mutta mitä minä teen? Alan ikävöimään blogia ja teitä ihanat lukijat! Eihän siinä auta mikään muu kuin alkaa kirjoittelemaan pitkästä aikaa.
Olen muutamia vapaahetkiäni käyttänyt tuijottamalla Britannian parasta leipomoa. Siitä otin suurinpiirtein ylös ihanan porkkanakakun ohjeen. Yritin olla tekemättä sitä, mutta en onnistunut. Oli ihan pakko tehdä ihanan kostea ja mehevä porkkanakakku. Sen salaisuus on appelsiinisiirappi, jolla kakku kostutetaan.
Siitä huolimatta, että kakussa on kolme eri elementtiä, on se helppo tehdä.
Porkkanakakku
175 g fariinisokeria
3 kananmunaa
1,5 dl rypsiöljyä
----
200 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl pomeranssinkuorta
---
1 appelsiinin raastettu kuori, vain keltainen kuoriosa
200 g porkkanaraastetta karkeana
100 g kuivattua aprikoosia pieninä paloina (tai sultana-rusinoita)
50 g kookoshiutaleita
50 g hassel-/pekaani-/saksanpähkinöitä rouheena
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kaksi 20 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa. Raasta porkkanat ja appelsiininkuori, hienonna hedelmät ja pähkinät. Sekoita pitkä litania kuivia aineita jauhoista pomeranssiin yhteen.
Vatkaa pari minuuttia sokeria, kananmunia ja öljyä kulhossa. Lisää joukkoon jauhoseos ja lopuksi sattumat. Jaa kahteen vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai niin kauan, että kakku on kypsä.
Pst. Koska kakku on niin mehevä, sen jauhot voisi hyvin vaihtaa gluteenittomaan jauhoseokseen. Eikä se välttämättä tarvitse tuorejuustokuorrutusta, jos sen tarjoaisi kuivakakkuna. Silloin se olisi mahdollista tehdä maidottomana.
Kostutussiirappi
yhden appelsiinin mehu
1 rkl sitruunamehua
50 g fariinisokeria
Yhdistä ainekset pienessä kattilassa. Sekoita ja kuumenna niin kauan, että sokeri on sulanut. Tee vielä lämpöisiin kakkuihin vaikkapa hammastikulla pieniä reikiä ja kaada siirappia hitaasti kakkujen päälle. Anna jäähtyä.
Juustokuorrute
Tätä riittäisi pienempikin annos. Laitan kuitenkin alkuperäisen tähän ohjeeseen.
200 g voita tai margariinia
400 g tomusokeria
2 rkl maitoa
0,5 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria
250 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl kanelia
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää loput aineet ja vatkaa kuohkeaksi kuorrutteeksi. Laita toinen kakuista tarjoilualustalle, levitä päälle puolet kuorrutuksesta. Nosta toinen kakku päälle ja levitä loput kuorrutteesta päälle. Koristele haluamallasi tavalla. Anna vetäytyä ainakin muutaman tunnin jääkaapissa ennen tarjoilua.
Valitse pähkinät mielesi mukaan. Laitoin niitä laiskuuksissa koristeeksikin, ehkä olisi kannattanut laittaa pienempänä, niin olisi ollut mukavampaa syötävää.
Aprikoosi sopii todella hyvin porkkanan pariksi.
On ihanaa kirjoittaa teille pitkästä aikaa! En lupaa heti lisää postauksia, mutta yritän pitää teidät mielessä ja ehtiä tekemään jotain leivonnaisiakin ellei teitä satu kiinnostamaan miten esivalmistella ja valmistaa viiden päivän ruoat parissa tunnissa. Niitä postauksia saisin varmaan useammankin satsin tehtyä... Sellaista se on meillä tällä hetkellä, helppoa perusarkea, jotta ehdin tekemään kaikki hommat.