Brownie on mehevä ja kostea. Se pysyy jäähtyneenä hyvin kasassa ja sulaa suuhun. Tuoreen marjat raikastavat sitä ja jos siihen laittaisi jätskipallon kylkeen, olisi nautinto täydellinen. En usko, että kukaan arvaa kyseessä olevan vegaaninen leivonnainen ja jauhoina käytetty pelkkää spelttiä. Spelttijauhot tuntuvat toimivan paremmin kananmunattomassa leivonnassa.
16-20 palaa
100 g margariinia sulatettuna
150 g tummaa maidotonta suklaata sulana
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
4 - 4,5 dl spelttijauhoja (sekaisin erittäin hienoja ja puolikarkeita)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
2 dl soijamaitoa tai muuta maitoa
50 g suklaarouhetta
---
3-4 dl erilaisia marjoja
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Rypistä leivinpaperiarkki, oio se ja taputtele se vuokaan. Kuulostaa hullulta, mutta toimii. (Meilla vuoan koko n. 24 cm x 24 cm) Sulata kattilassa miedolla lämmöllä rasva ja 150 g suklaata. Sekoita joukkoon sokeri, siirappi ja vanilja.
Sekoita toisessa kulhossa jauhot (4 dl aluksi), siivilöity kaakaojauhe, leivinjauhe ja ruokasooda. Kaada rasvasuklaaseos joukkoon. Lisää maito. Jos taikina jää kauhean ohueksi, lisää vielä 0,5 dl jauhoja. Sekoita joukkoon suklaarouhe. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle marjat. Paista uunin keskitasolla 35-40 minuuttia. Tarkoitus ei ole paistaa ihan rutikuivaksi asti. Anna jäähtyä.
Vegaanisia ja samalla tietenkin maidottomia rasvoja ovat mm. hopeinen Sunnuntai ja tummansininen Keiju. Tummissa suklaissa on paljon valinnan varaa omasta mausta riippuen. Lidliltä löytyy edullinen Fin Carré ja laatuun panostettaessa tietenkin Lindt Excellance. Tämä ohje voisi toimia gluteenittomanakin, on niin mehevä. Korvaa spelttijauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Leivonnaisen voi tehdä myös normaaliin ruokavalion tuotteilla.