lauantai 8. helmikuuta 2014

Kurpitsa-maapähkinahillo

Myskikurpitsaa saa nykyään tosi hyvin kaupoista ympäri vuoden ja hyvä niin, se on herkullista, hyvin säilyvää ja monipuolista ruokaa. Monella kurpitsa tuo mieleen sen etikkasäilykkeen, joka ei rehellisesti sanottuna, ole kovinkaan hyvää. Suosittelen kuitenkin antamaan kurpitsalle tilaisuuden. Myskikurpitsa hurmaa pähkinäisellä aromillaan. Siitä aromista se ajatus sitten lähti. Kauniin oranssi ja taatusti piristävä aamiaishillo vaikkapa briossin päälle. Kurpitsa ja maapähkinä täydentävät toisiaan hyvin ja lisäksi makuun tulee esille maapähkinän heimo (hernekasvit), appelsiini tuo raikkautta.


Kurpitsa-maapähkinähillo

500 g paahdettua myskikurpitsaa
150 g maapähkinöitä (suolaamattomia, kuorittuja)*
200 g hillosokeria
ripaus suolaa
1 rkl appelsiinimehua
1 tl appelsiininkuorta, vain keltainen kuoren osa

Paahda kurpitsat linkin ohjeen mukaan. Rouhi maapähkinät kevyesti. Laita kattilaan molemmat. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää joukkoon vielä appelsiinin mehu ja kuori. Kiehauta, sekoita koko ajan. Sekoita joukkoon hillosokeri ja anna kiehua miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Mausta vielä ripauksella suolaa.

Tölkitä puhtaisiin ja steriloituihin purkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Maapähkinän öljyisyyden vuoksi hilloa ei kannata säilöä loputtomiin. Muutamasta viikosta maksimissaan kuukauteen on suositeltavaa. Pakastimessa kolmisen kuukautta.

*Maapähkinöiden kuori on helpointa poistaa kalttaamalla. Kiehauta vesi, laita maapähkinät veteen ja anna kiehua puolisen minuuttia. Siivilöi sitten pähkinät ja laita leivinliinan väliin ja hiero pähkinöitä liinan päältä.


Aluksi suunnittelin hilloa Dansukkerin haasteeseen, mutta siihen
päätyikin chiliananashillo. Kurpitsamaapähkinähillo on kuitenkin niin hyvää, että eihän sitä voi jättää julkaisematta. 

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...