Keksitaikina
7 dl jauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta siivilöitynä
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
---
225 g voita tai maidotonta margariinia (hopeinen Sunnuntai, t.sin. Keiju) huoneenlämpöisenä
3 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
n. 1 dl maitoa tai muuta ruokavalioon sopivaa maitovalmistetta, kuten kaura tai soija
Yhdistä kuivat aineet jauhoista suolaan. Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljauute, soijamaito ja jauhot. Lisää maitoa varoen, lisää sitä niin kauan, että saat hyvän taikinapallon. Minulla meni koko desi ja vähän ekstaarikin. Liikaa ei kannata taikinaa sekoitella tai vaivata, se sitkistää tällaisen taikinan rakenteen. Kiedo kelmuun ja anna levätä pari tuntia jääkaapissa.
225 g voita tai maidotonta margariinia (hopeinen Sunnuntai, t.sin. Keiju) huoneenlämpöisenä
3 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
n. 1 dl maitoa tai muuta ruokavalioon sopivaa maitovalmistetta, kuten kaura tai soija
Yhdistä kuivat aineet jauhoista suolaan. Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljauute, soijamaito ja jauhot. Lisää maitoa varoen, lisää sitä niin kauan, että saat hyvän taikinapallon. Minulla meni koko desi ja vähän ekstaarikin. Liikaa ei kannata taikinaa sekoitella tai vaivata, se sitkistää tällaisen taikinan rakenteen. Kiedo kelmuun ja anna levätä pari tuntia jääkaapissa.
Täyte
En ole nyt ihan varma, että riittääkö täyte koko satsiin. Tein osasta taikinaa neitoselle supersuklaisia suklaamurupikkuleipiä. Arvatkaapa vaan, että oliko Neiti hyvin onnellinen!
100 g tuorejuustoa
100 g creme fraichea
sokeria maun mukaan
2 tl Maizenaa
vaniljasokeria
alle ja päälle paistonkestävää vadelmamarmeladia
Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi massaksi. Voitele ja jauhota matalia vuokia. Niitä tarvitaan aika paljon, satsista tulee noin 40 pohjaa ainakin. (Pahoittelen edelleen, että en tiedä tarkkaa määrää. Kunhan teen näitä taas, päivitän ohjeeseen paremmin kappalemäärät.)
Pyörittele taikina palloiksi. Paina vähän litteämmäksi varsinkin keskeltä. Siihen on tarkoitus saada kuoppa. Laita taikinapohja vuokaan. Tiputa pohjalle vähäsen vadelmamarmeladia, sitten päälle lusikallinen juustotäytettä.
Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia tai kunnes pikkuleipä on kypsä. Anna jäähtyä. Laita marmeladia vielä päälle.
Tuorejuustoja ja creme fraichea voi korvata vastaavilla soijatuotteilla niin halutessaan. Saatat kaivata silloin lisää jotain makuainetta tai ainakin vaniljaa enemmän. Jos valmistat soijattomana, tarkista margariinin valmistusaineet, jos käytät margariinia.