Kollaasi

Kollaasi

tiistai 10. joulukuuta 2013

Suklaalevite

Syntiä, syntiä, syntiä. Olen tehnyt syntiä. Olen hassannut suklaata surutta erilaisiin tahnoihin ja hilloihin. Ihanaa täyteläisyyttä, suussa sulavaa pehmeyttä, tummuuden rikkautta ja paluuta lapsuuden herkkuhetkiin. Suklaa on kaunis asia, se  on täydellistä, se on rakastavaa. Suklaa on aikuisen asia. Suklaa on lapsen asia. Suklaa on kaikille.

Ensimmäinen tekoseni tulee tässä. Paluu lapsuuteen suklaalevitteen kanssa. Paahtoleivälle suklaalevitettä ja vadelmahilloa. Se hipoo täydellisyyttä, tuo lohtua, melkein silittää poskea, kun kaikki ei suju. Suklaalevite rakastaa lusikkaleipiä, tuo niihin vaihtelua niin suloisella tavalla. Ohje on belgialaista alkuperää. Helppo ja nopea ohje viime hetken joululahjatalkoisiin.

Suklaalevite
valmista levitettä 6 dl

250 g voita
250 g hyvälaatuista tummaa suklaata
1 prk kondensoitua maitoa

Sulata kattilassa miedolla lämmöllä voi. Lisää siihen rouhittu suklaa ja sekoita niin kauan, että suklaa on sulanut tasaisesti joukkoon. Sekoita joukkoon vielä kondensoitu maito. Ota pois levyltä ja purkita. Säilytä kylmässä. Käytä mielellään parin viikon aikana. Jos teet gluteenitonta, tarkista suklaan raaka-aineet.

 Jos täytät keksejä suklaalevitteellä, ota se hieman aiemmin huoneenlämpöön pehmenemään.

Vielä muistutukseksi säilönnän perusjuttuja:

Lasitölkkien desinfiointi
  • Upota tölkit kylmään veteen jo edellisenä iltana.
  • Pese tölkit kansineen huolellisesti. 
  • Laita tölkit kylmään uuniin. Käännä lämpö 125 asteeseen. Kun uuni on kuuma, laske siitä 15 minuuttia.
  • Kiehauta kannet/korkit ja tiivisteet.
Perusasioita säilönnästä
  • Puhtaus ja hygienia ovat erittäin tärkeitä. Pese kätesi huolellisesti tai käytä kertakäyttöhanskoja.
  • Täytä purkit piripintaan, näin ilmatila vähenee ja pilaantumisen mahdollisuus pienenee.
  • Sulje tölkit heti.
  • Säilytä tölkit pimeässä ja viileässä paikassa, kuten jääkaapissa. 



14 kommenttia:

  1. ihania purkkeja, vaikka joululahjaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä :) Liian ajoissa ei kannata tehdä. Niistä on vaikea pitää näppinsä erossa.

      Poista
  2. Hurjan ihanan näköistä ja kuuloista! Mutta kuinka tehdä suklaapäärynähilloa oh? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Arvaapa mikä ohje on tulossa seuraavaksi? ;)

      Poista
  3. Mmmmm....vei suklaa kielen mennessään :)

    VastaaPoista
  4. Voi houkutuksien houkutus :p! Iänkaikkiselle suklaaholistille tuli tässä nyt sellainen ohjepumaska, että...oi voi, pahuuksien teille tässä nyt joutuu ja syvästi :D! Totta ihmeessä on tuota tehtävä, tosin tarkistan vielä lukemisenymmärtämiseni - kun kondensoidun maidon tuohon lisää, niin sitäkö ei tartte sen jälkeen erikseen vielä kuumennella vaan riittää kun sen sekoittaa joukkoon ja sitten purkittaa?

    Syntinen olet, mokoma, niin ihanan syntinen :) <3....!! En malta odottaa suklaa- päärynähillon ohjetta!
    F.C.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuule, tietäisitpä mitä mulla on siitä hillosta tulossa. ;) Eiköhän sekin tässä tämän viikon aikana blogiin tule.

      Juu, sitä massaa ei tarvitse enää keittää. Martha Stewart valmistaa samaan tapaan "Nutellaa" ja lupaa sille kuukauden säilytysajan. Mä en ihan niin pitkää lupaile, mutta levitteen pitäisi säilyä tällaisena jääkaapissa.

      Poista
    2. Tämä selvä, kiitos isosti! Ja en mäkään oikein menis vannomaan tuota kuukauden säilytysaikaa....hyvä jos muutaman päivän...:p :D

      Sä oot kyllä niin oivallinen :)! En voi olla ihailematta ja ihmettelemättä tuota sinun pohjatonta luovuuden sammiota, mistä tyrkkäät näitä upeita ohjeitasi! Blogisi on Helmi Hemmottelemaan Herkuttelijaa :)! Kiitos sinulle <3
      F.C.

      Poista
  5. Oiiii.... Tietäisitkö vielä, miten tuon kondensoidun maidon voisi korvata? Näitä purnukoita taitaa mennä sukulaisilke lahjoiksi, mutra itelläkin tekisi mieli ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen miettinyt eilisestä asti pääni puhki. Kondensoitu maito on maitoa ja sokeria. Sokeria on peräti 45% tölkin sisällöstä. Vaahterasiirappi/glukoosisiirappi/maissisiirappi ja soijamaitoseos voisivat toimia. Tai sitten soijamaidosta/vedestä ja sokerista voisi keitellä nopean siirapin. Seoksen säilyvyydestä en osaa sanoa, mutta pakastaminen onnistuu. Ehdin kokeilemaan vasta joulun jälkeen, nämä mietintäni ovat nyt ihan puhdasta arvailua.

      Poista
    2. Ihmeelliset välit tulivat tuohon vastaukseen. Tarkoitukseni ei ollut korostaa sokerin määrää noin paljoa. :)

      Poista
  6. Juu, sokeria on ;)

    Jäin itsekin mietiskelemään asiaa ja herra Google kertoi, että kookosmaidosta ja sokerista hiljalleen keittämällä vousi tulla jotakin. Varmaan pitää kokeilla, js mulla tuo kookos toimii varmaan paremmin kuin soija, jonka makuun en millään meinaa tottua (ja kaura vielä pahempaa...) toki tuo kookos antaa erilaista makua, mutta sopii suklaan kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin itsekin tuota kookosta, mutta sitten aloin miettimään, että miten se käyttäytyy jääkaapissa, kovettuuko levite liikaa? Ei varmaan auta muu kuin kokeilla. :) Suklaa ja kookos on kyllä aivan ihana yhdistelmä. Tekemäni -ton fudge kookoskermaan on ihan älyttömän hyvää. Pitääkin tehdä sitä taas jouluksi.

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.