Pohja
10 Digestivekeksiä (McVities)
0,5 dl mantelijauhetta
ripaus kanelia
0,75-1 dl juoksevaa margariinia/sulatettua voita
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Laita leivinpaperi 24 cm x 24 cm kokoisen vuoan pohjalle ja reunoille. Vuoraa se ulkopuolelta foliolla, 1 kerros vahvaa tai 2 kerrosta normaalinvahvuista foliota. (Vuokaa ei tarvitse vuorata, jos se ei ole irtopohjavuoka.)
Murskaa keksit esimerkiksi tehosekoittimessa. Lisää joukkoon manteli ja kaneli. Sekoita ja lisää vielä rasvaa niin paljon, että saat kosteaa hiekkaa muistuttavan seoksen. Taputtele se vuoan pohjalle. Paista uunissa 8 minuuttia. Nosta pois ja anna jäähtyä täytteen valmistamisen ajan. Laita uuniin syvä uunipelti, johon kaadat noin 1,5 - 2 cm kerroksen vettä. Juustokakku paistetaan vesihauteessa.
Täyte
400 g tuorejuustoa
sokeria maun mukaan
3 isoa kananmunaa
0,5 dl creme fraichea
2 rkl vaniljauutetta
Sekoita juusto notkeaksi. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada pohjan päälle. Nosta vuoka varovasti uunipellille, jossa on vettä. Paista noin 40-60 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Eli massan pitää olla asettunut, mutta vielä pehmeä keskeltä. Sammuta uuni ja avaa luukku puolilleen, mutta anna kakun jäähtyä siellä hetki. Ota se sitten pois ja nosta varoen vesihauteesta.
Kastike
3 pientä Daimia
1 rkl glukoosisiirappia
1,5-2 dl kermaa
1 rkl voita
Rouhi Daimit pieneksi. Mittaa ainekset kattilaan ja keitä sekoitellen niin kauan, että Daimit sulavat. Anna jäähtyä hetki ja tarkista sitten kastikkeen vahvuus. Lisää kermaa tarvittaessa ja kiehauta uudelleen. Kun vahvuus on mieluisa, kaada kastike kakun päälle. Tasoittele tarvittaessa. Anna kakun jäähtyä ensin huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa. Paloittele halutessasi jo vuoassa tai nosta pois leivinpaperin kanssa ja paloittele sitten.
Miksi paistan juustokakut vesihauteessa?
Siihen on monta syytä. Ensinnäkin juustokakun rakenteesta tulee parempi. Lisäksi väri jää yleensä vaaleammaksi ja kauniimmaksi. Tärkein syy on se, että juustokakku ei halkeile, kun se kypsyy lempeästi vesihauteessa.
Jos ei halua käyttää vesihaudetta, voi kokeilla myös seuraavaa kikkaa. Laita uuniin pellille vettä ja ritilä sen päälle. Paista kakku ritilällä. Sammuta uuni, kun kakku on juuri ja juuri kypsä. Älä avaa luukkua vielä puoleen tuntiin. Avaa sen jälkeen luukku raolleen ja anna kakun jäähtyä vielä lisää. Nosta se sitten vasta pois, kun se on melkein huoneenlämpöinen.