Jalapenosäilyke ja kesäkurpitsachutney


Meillä on yhä säilöntäaika päällä. Jalapenot tein jo aiemmin, mutta en halunnut julkaista sitä ohjetta ennen kuin olin varma siitä, että ne ovat sellaisia kuin halusin. Viipaleet ovat oiva mauste lämpimiin leipiin ja pizzaan, kun kaipaa vähän potkua. Jalapenon lisäksi tähän sopivat oikein hyvin esimerkiksi serranot.

Kesäkurpitsachutneyn tein viikonloppuna. Se on kivaa erilaista vaihtelua kesäkurpitsan säilöntään. Makeaa, mausteista, moneen paikkaan sopivaa. Jostain syystä voin kuvitella chutneyn hyvin lihaisan piirakan lisukkeena.

Jalapenoviipaleet

10-25 jalapenoa/serranoa koosta riippuen
2 dl vettä
2 dl valkoviinietikkaa
1-3 rkl sokeria
1 rkl merisuolaa
1 valkosipulin kynsi halutessa

Pese ja viipaloi jalapenot noin 2-3 mm vahvoiksi viipaleiksi. Laita pestyihin ja desinfioituihin purkkeihin. Kiehauta vesi, etikka, suola, sokeri (ja valkosipuli). Sekoita joukkoon jalapenot. Ota pois levyltä Anna seisoa 10 minuuttia. Kaada purkkeihin. Pidä huoli siitä, että etikkaliemi jalapenot. Säilytä jääkaapissa. Anna maustua pari viikkoa ennen nauttimista.

Aimo kasa jalapenoviipaleita. Käsittele chilejä hanskat kädessä ettei tule yllätyksiä, kun pyyhkäisee silmää.

Tässä jalapenot ovat kattilassa kuumassa liemessä. Jalapenoihin tarvitaan pari pientä purkkia.

Kesäkurpitsachutney

1 kg kesäkurpitsaa
1 Granny Smith omena
1 keskikokoinen sipuli
1 punainen paprika
250 g fariinisokeria
2,5 dl omenaviinietikkaa
1 rkl vahvaa sinappia (Käytin Yyterin sinappia)
(1 rkl tuoretta inkivääriä hienona raasteena, jos haluaa)
chiliä maun mukaan, laitoin 5 Aji Umbaa pienenä silppuna
0,5 tl merisuolaa

Kuori omena ja sipuli. Silppua kaikki vihannekset pieneksi. Laita kattilaan ja lisää sinne loput ainekset. Keitä noin tunnin verran tai kunnes seos on tarpeeksi paksua. Tölkitä puhtaisiin ja desinfioituihin purkkeihin, säilytä kylmässä.

Chutneyhin voi hyvin käyttää isot kesäkurpitsat, jätä vaan isoimmat siemenet pois. Chutneyn makujen kannattaa antaa tasaantua ainakin viikon verran. Tätä tulee noin 1-1,5 litraa. Resepteille löysin ideat Allrecipestä.

Sitten lähettelen terveisiä jostain, mutta mistä?

Leikkipuistosta löytyi tällainen kuvatus.

Hui kauhistus, karhuja keskellä lasten suurta leikkipuistoa!

Pelle Hermanninkin vaunu löytyy täältä.

Ja vielä Angry Birdsejäkin!

Vielä viimeinen vihje patasydämisestä karhukaupungista.







Kommentit

  1. Pori, tuo ihana kotikaupunkini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pori on kyllä ihana kaupunki, kaikesta parjauksesta huolimatta.

      Poista
  2. Kiitos terveisistä tuolta Suomen parhaimmasta kaupungista. Kiitokset myös blogistasi, sitä on kiva lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäät lukea blogia. Porissa on kiva käydä, siellä on paljon tekemistä Neidinkin kanssa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

-ton Mokkapalat (munaton, gluteeniton, maidoton)

Hapanimelä kastike kiinalaiseen tyyliin

Piparkakut ja taatelikakku (munaton, maidoton, gluteeniton)