Perusseos
20 patukkaa
6,5 dl erilaisia pähkinöitä
1 rkl mantelijauhoa
1 dl riisi- tai tattarimuroja
---
1 dl hunajaa tai riisisiirappia
1 dl glukoosissiirappia tai maissisiirappia tai riisisiirappia*
0,5 dl omenamehua
1 tl vaniljauutetta
ripaus suolaa
Pienennä isompia pähkinöitä hieman. Levitä pähkinät yhdeksi kerrokseksi uunipellille. Paahda niitä 10-12 minuuttia 175 asteessa. Sekoita puolivälissä. Kaada ne kulhoon. Lisää joukkoon mantelijauho sekä murot sekä haluamasi makuaineet.
Keitä kattilassa hunajaa, siirappia, omenamehua, vaniljauutetta sekä suolaa niin kauan, että lämpömittari näyttää seokselle 122 astetta. (Tiputa lusikallinen seosta kylmään veteen. Pystyt muokkaamaan siitä kovan kuulan, joka ei juuri muuta muotoaan. Pinta voi olla tahmea.) Aikaa keittämiseen taisi mennä 10-15 minuuttia.
Ota leivinpaperi ja öljyä se kevyesti neutraalinmakuisella öljyllä. Voit käyttää myös jotain vuokaa, johon laitat leivinpaperin. Pärjäsin ilman, massa oli aika kiinteää. Sopiva koko vuoalle olisi jotain 20 cm x 40 cm. Kaada siirappiseos pähkinäseoksen päälle ja sekoita nopeasti. Kaada leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä pikkuinen hetki. Painele käsin tiiviiksi levyksi. Huomio! Massa on kuumaa! Käytä öljyttyjä suojakäsineitä. Voit myös painella öljytyllä lastalla massan tiiviiksi. Anna jäähtyä tovi ja leikkaa öljytyllä veitsellä kahteenkymmeneen palaan. Säilytä ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä. Säilyy noin viikon. Laita patukoiden väliin leivinpaperi erottamaan niitä toisistaan.
Makuaineideat
1. Kuivattua omenaa 1,5 dl sekä 0,5-1 tl kanelia
2. Pakastekuivattuja marjoja 1,5 dl
3. Merisuolaa 0,5 tl ja valmiiden patukoiden päälle sulatettua tummaa suklaata
4. Osa pähkinöistä pecan-pähkinöitä sekä makuaineeksi 1,5 dl kuivattuja mustikoita
5. Tuplaa vaniljauutteen määrä ja lisää makuaineeksi 1,5 dl kuivattuja mansikoita.
Näitä voi varioida ihan loputtomiin käyttämällä erilaisia pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä tai marjoja. Mantelijauhojen sijaan voi käyttää pellavansiemenjauhetta.
* Hunajan tilalla voi käyttää riisisiirappia (Ruohonjuuresta ainakin saa). En ole kokeillut tehdä tavalliseen siirappiin, mutta kuvittelisin onnistuvan siihenkin. Mausta tulee sitten vaan voimakkaamman siirappinen. Glukoosisiirapin maku on mieto, jolloin se ei peitä hunajan ja pähkinöiden makua. Jos patukan pitää olla gluteeniton, tarkista murojen ja glukoosisiirapin sopivuus ja valitse tarvittaessa muu vaihtoehto tilalle.
Vasemmalla kurkistaa marjapatukka, oikealla on omena-kaneli. Käytin pakastekuivattuja marjoja ja omenoita.