maanantai 19. tammikuuta 2015

Appelsiinien aikaan, 4 ohjetta säilöntään ja ruokiin

Jostain syystä uskon muidenkin innostuneen ostamaan edullisia appelsiineja. Niitä saa nyt hyvään hintaan ja ainakin meille on osunut makeita ja maukkaita yksilöitä. Sattuipa tämä Sulo Vilen ostamaan sen viiden kilon tarjoussatsinkin eräästä nimeltä mainitsemattomasta kaupasta. Siinä oli hommia hetkeksi aikaa. Meillä onkin käytetty appelsiinia nyt todella monipuolisesti. Kerron nyt muutaman säilöntäohjeen sekä parit muutkin reseptit.
Jogurttiset appelsiinimaljat maistuvat esimerkiksi brunssilla tai vaikkapa jälkiruokana.

Appelsiinisalaatti

n. 3-4 hengelle

3-4 appelsiinia
punasipulia maun mukaan
oliiveita maun mukaan
vastarouhittua mustapippuria
---
2 rkl oliiviöljyä
2 tl balsamiviinietikkaa
tilkkanen hyvää juoksevaa hunajaa tai hippunen sokeria
1 rkl appelsiininmehua
ripaus suolaa


Fileoi appelsiinit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi punasipuli. Asettele ne kauniisti lautaselle. Laita päälle oliiveja ja mustapippuria maun mukaan. Sekoita yhteen oliiviöljy, etikka, makeutus, appelsiininmehu ja suola. Valuta haluamasi määrä päälle. Tarjoile.



Jogurttiset appelsiinimaljat
4 annosta

4 dl turkkilaista jogurttia, tai valutettua tavallista maustamatonta jogurttia
1 rkl luomuruokosokeria
1 tl raastettua appelsiininkuorta, vain keltainen kuoriosa
4 dl mustikoita
3-4 appelsiinia kuorettomina lohkoina

Pese hyvin yksi appelsiini. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste ja sokeri jogurtin joukkoon. Laita annosmaljoihin ensin mustikoita, sitten appelsiinia, sitten jogurtti, toista kerros. Laita päällimmäiseksi koristeeksi mustikoita ja appelsiinia. Tarjoile heti.



Appelsiinimarmeladi

2 kg appelsiineja
2 sitruunaa 
1 pkt hillo-marmeladisokeria (Dansukker)

Pese huolellisesti 3 appelsiinia. Raasta niiden kuori, vain keltainen kuoriosa. Leikkaa sitten kaikki appelsiinit ja sitruunat kalvottomiksi lohkoiksi. (Leikkaa ensin kuori pois ja sitten näet missä menee kunkin lohkon kalvo.) Tämä kannattaa tehdä kattilan päällä. Purista vielä kaikki mehutipat appelsiinin jämästä kattilaan. Laita lohkot kattilaan myös. Lisää hillo-marmeladisokeri kattilaan. Sekoita. Anna kiehua 10-15 minuuttia. Tölkitä ja säilytä jääkaapissa. Tästä tulee noin 6 dl marmeladia. (Ohje Dansukker)


Appelsiini-vaniljacurd

1-2 appelsiinia
1 sitruuna
1 vaniljatanko tai 2 tl vaniljauutetta
6 dl tomusokeria
3 kananmunaa
125 g voita

Pese appelsiini. Raasta sen kuori, pelkkä keltainen osuus. Purista mehu hedelmistä. Tarvitset mehua yhteensä 1,5 dl. Mittaa kattilaan mehu, tomusokeri, halkaistu vaniljatanko tai vaniljauute sekä kananmunat. 

Kuumenna miedolla lämmöllä sekoittaen ja keitä niin kauan, että curd sakenee. Anna jäähtyä pari minuuttia. Ota pois vaniljatanko. Kuutioi sinä aikana voi. Sekoita voipalat joukkoon. Purkita puhtaisiin ja desinfioituihin purkkeihin. Säilytys jääkaapissa, noin kaksi viikkoa tai pakastimessa pari kuukautta. (Huom! Voit laittaa vaniljatangon puoleksi tunniksi maustamaan mehua ennen keittämistä. Niin siitä irtoaa enemmän makua.


Seuraavassa postauksessa keksitään näille säilykkeille muitakin käyttötarkoituksia kuin paahtoleivän voitelu.

Pst. Vielä vinkkinä: laita pakastimeen ohuena kerroksena appelsiinin kuoriraastetta Minigrip-pussiin sekä jääpalapusseihin appelsiinimehua. Näin sinulla on aina leivontavara pakkasessa. Sama vinkki toimii myös limen ja sitruunan kanssa. Kalvottomia appelsiininlohkoja voi myös pakastaa. Ne ovat herkullisia hieman jäisinä. Laitan niitä mm. salaatin päälle ja saatan syödä niitä ihan sellaisenaankin. 





Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...