maanantai 2. maaliskuuta 2015

Helppoakin helpompi tyrnikakku

Suomalainen versio Key lime piestä syntyy esimerkiksi tyrnistä. Tyrni on riittävän hapanta taittamaan kondensoidun maidon makeutta. Itse kakkuun tarvitaan vain viisi ainesta ja koristeluun halutessa kaksi. Tyrnin makua on helppo säädellä mehun määrällä. Eilen ihastelimme kakun jälkimakua, se on todella miellyttävä.

Pohja
200 g kaurakeksejä*
100 g voita

Murskaa kaurakeksit, sulata voi ja sekoita murskaan. Painele murska voidellun ja pohjaltaan leivinpaperoidun irtopohjavuoan (20 cm) reunoilla ja pohjalle. Paista 160 asteessa 10 minuuttia, jäähdytä. Tällä pohjamäärällä tekee sellaisen kakun, johon voi hyvin laittaa vielä kermavaahtoa päälle.

Täyte

3 keltuaista
1 prk kondensoitua maitoa
0,75-1 dl tyrnimehua (maun mukaan)

Vatkaa keltuaisia sähkövatkaimella pari minuuttia. Lisää joukkoon maito ja vatkaa taas pari minuuttia. Lisää lopuksi tyrnimehu ja vatkaa minuutti. Kaada täyte pohjan päälle. Paista 160 asteessa noin 10-15 minuuttia. Täyte saa tytistä hieman, kun se otetaan uunista pois. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa.

Koristele halutessasi kermavaahdolla ja mahdollisesti kokonaisilla tyrneillä.

*Voit valmistaa kakun gluteenittomana käyttämällä pohjassa gluteenittomia digestivekeksejä. 200 g gluteenittomia keksejä, muutama lusikallinen sokeria sekä 100 g voita pitäisi toimia vallan mainiosti.



2 kommenttia:

  1. Tyrni sopii kyllä hienosti leivontaan ja jälkkäreihin, happo hieman pehmenee ja makeutuu kypsennettäessä. Meillä on tehty siitä ainakin muffinsseja, pannaria ja kiisseliä. Viime syksynä vanhempieni tyrnipuskista tuli lähes 0-sato, joten tyrnileivontakin on tauolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin käytetään tyrniä monessa paikassa. Rannikolta saa sitä yleensä aina jonkin verran.

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Taco-kanarulla

Lapsi on äidilleen näemmä lapsi, vaikka lapsi lähentelee keski-ikää. (Saanen huomattaa, että keski-ikä alkaa nykyään myöhemmin kuin aiemmin....