Tattileipää ja sienilevitettä

Palataanpa vielä aivan uskomattomaan tattikauteen 2014. Kerrankin ajatuksissa tattimetsällä oli Fintelligensin biisistä pieni ripe: tsiigaan priimaa en sattumii. Muutenkin tattimetsällä tuli pompittua kuin Elastinen konsanaan. Niin paljon tatteja, kauniita, ensiluokkaisia herkkutatteja ihan joka puolella. En usko tuollaista tattivuotta ihan heti tulevan, mutta eipä sillä kiirettä ole. Tatteja on pakastin täynnä ja kuivattuja toinen mokoma. Niitä on hyvä käyttää yhteen sun toiseen ruokaan. Aivan ihana sieniruoka löytyi James Martinilta. Tattileipää ja sen päälle laitettavaksi sekasienilevitettä, nam!


Tattileipä

2 kpl, säilyy myös pakasteessa

650 g vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl rapsiöljyä
3,5 dl vettä
---
100-200 g paistettuja tatteja

Mittaa taikinan ainekset kulhoon tatteja lukuunottamatta. Vaivaa todella huolellisesti taikinaksi. Helpommalla pääsee, kun antaa jonkun koneen tehdä työt. Anna taikinan nousta tunnin verran. Kun taikina on noussut, vaivaa joukkoon tatit. Jaa kahteen osaan ja muotoile vuokaan sopiviksi leiviksi. Voitele vuoat ja laita leivät nousemaan niihin. Peitä leivinliinalla. Anna nousta tunnin verran. Paista n. 200 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä. (Nyt täytyy tunnustaa, en saa käsialastani selvää ja en ole täysin varma paistoajasta.)
Sienilevite
2 rkl voita
1 pieni sipuli tai 2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi, jos haluaa
300 g tuoreita sieniä, kantarelleja, tatteja, suppiksia (n. 30 g-40 g kuivattuja)
2 rkl kuivaa sherryä
1 dl sienien liotuslientä tai pelkkiä tuoreita sieniä käytettäessä 1 dl kuohukermaa
1 dl kuohukermaa
kirveliä, suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Sulata voi pannulla. Lisää sihen sipulit ja valkosipuli. Kuullota minuutin, parin verran. Lisää sienet. Liota kuivatut sienet ennen paistoa. Paista sienisipuliseosta 3-4 minuuttia sekoitellen tai niin kauan, että suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää joukkoon sherry ja anna sen vähän haihtua. Sitten lisää mausteet ja loput nesteet. Anna kiehua pari minuuttia tai niin kauan, että neste on mennyt jonkin verran kasaan. Jäähdytä pieni hetki ja hienonna sitten sauva- tai tehosekoittimella. Tarkista maku ja mausta lisää halutessasi. Laita seos johonkin rasiaan ja jääkaappiin. Se tarjotaan leivän kanssa kylmänä. 

Vinkki: Sienilevitteen voi tarjoilla myös valmiin gluteenittoman leivän päällä. Sienilevite on gluteeniton.

Chililässä menee kaikki edelleen hyvin. Koulittaviksi päätyi 110 chilin taimea. Huomenna niistä 17 pääsee uusiin koteihin. Värinokkosia ja isosamettikukkia menee myös mukaan. Pakko raivata vähän tilaa, kun laskiskelin tuossa, että heheee, vielä olis yli 30 lajia esikasvatettavana. Onneksi suurin tarvitsee vain lyhyen esikasvatusajan. Näistä taimista kuvasaastetta vasta viikonlopun jälkeen seuraavaksi. 





Kommentit

  1. Huikeasta tattisyksystä on ollut kyllä iloa - oman herkuttelun lisäksi on ollut kiva antaa isoja purkkeja ystäville. Me toimme tänne Sveitsiinkin yhden tuliaispurkillisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Minäkin olen vienyt tatteja tuliaisina ja erityisesti toivottuina tattipiirasina. Niitä olen leiponut läheisille kymmeniä. Tattien avulla olen saanut käännytettyä pari ihmistä sienten ystäviksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

-ton Mokkapalat (munaton, gluteeniton, maidoton)

Hapanimelä kastike kiinalaiseen tyyliin

Piparkakut ja taatelikakku (munaton, maidoton, gluteeniton)