Tänä aamuna sitten kävin ehkä elämäni vaikeimman keskustelun lapsen kanssa. Puhuimme terrorismista, ihmisten pahuudesta, vaaroista, siitä että poliisi suojelee ja mitä voi itse tehdä, jotta maailmasta tulisi parempi paikka. Surullisia juttuja, joita on syytä käydä myös lapsen kanssa läpi rehellisesti. Pienet kuulevat kuitenkin uutisista yhtä sun toista, joten on syytä käsitellä informaatiotulvaa yhdessä ja omalta osaltaan auttaa lasta ymmärtämään. Ihan kaikkea neiti ei kuitenkaan ymmärrä ja hyvästä syystä. Hän mietti, että miten ihminen voi olla niin paha toiselle ja miksi ei voida hyväksyä kaikkia, koska eivät ihmiset ole erilaisia lopulta, koska kaikki ovat ihmisiä. Hänellä oli hyviä pointteja ja erittäin kauniita ajatuksia. Kunpa aikuisillakin voisi olla lapsen suvaitsevainen ajatusmaailma.
Yhä edelleen haluan, että hänestä kasvaa juurensa tunteva ja ylpeä suomalainen, joka ei väheksy itseään. Yksi keino on arvostaa suomalaisia raaka-aineita. Meillä on upeat metsät, joista löytää vaikka mitä. Näissä leivonnaisissa pääosan saa itseoikeutetusti mustikka.
Mustikkamurupalat
16-20 kpl
300 g erikoishienoja spelttijauhoja
100 g isoja kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
100 g sokeria
200 g maidotonta margariinia tai voita
----
0,25 dl soijajogurttia tai tavallista maustamatonta jogurttia
Täyte:
450 g mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
2-4 rkl sokeria, maun mukaan
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla n. 25 cm x 25 cm vuoka. Sekoita yhteen jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja sokeri. Nypi joukkoon rasva. Ota sivuun 4 dl taikinamurua. Lisää loppuun taikinaan jogurtti. Painele tämä taikina vuoan pohjalle.
Sekoita yhteen perunajauho ja sokerit. Sekoita mustikoiden joukkoon. Levitä mustikkaseos pohjan päälle. Ripottele päälle murut. Paista n. 35-45 minuuttia tai kunnes on kypsää ja kullankeltaista. Anna jäähtyä.