torstai 13. maaliskuuta 2014

Chermoula-marinoitua kanaa ja Baba Ganoushia, pitaleipää

Minun jo pitkään tehnyt mieleni tehdä munakoisosta ihanaa Baba Ganoushia. Jostain syystä se on ollut meillä enemmän grillikauden ruokia. Sitten katsoin Top Chef Mastersia ja siinä tehtiin Baba Ganoushia sekä Chermoula-marinoitua kanaa pitaleivän kera. Itseni tuntien tiesin etten saa rauhaa ennen kuin teen Baba Ganoushia ja tuota kanaa. Pitää silti aina muistaa Jaska Jokusessa nähty vanha viisaus: Älä lupaa vatsallesi mitään, ellet ole aivan varma siitä, että saat sen.

Kuten lapsiperheissä sattuu ja tapahtuu niin näin kävi meilläkin. En päässyt kokkailemaan haluamallani tavalla ennen kuin nyt. Meillä ei sattunut mitään kummallista onneksi. Kävi vain pikkuinen työtapaturma päiväunilla. Oikaisin itseni Neidin kanssa sänkyyn ja hups, heräsimme 2,5 tuntia myöhemmin... Minun piti vain hieman lepuuttaa luomiani ja nousta heti kokkailemaan. Noh, kerrankos sitä pienet makoisat torkut tulee otettua.

Miksi muuten pienet lapset unohtavat päiväunien autuuden aikuisikään asti? Neiti taistelee kaikin voimin päikkäreitä vastaan ja niitä ei yleensä enää oteta. Sukulaislapsissani olen huomannut saman. Ei vielä kouluikäisenäkään ymmärretä kuinka ihanaa on oikaista itsensä sohvalle, laittaa lämmin viltti päälle ja ottaa hyvä kirja käteen ja alkaa torkkumaan. Ihan vähän laitetaan silmiä kiinni. Sitten luetaan vielä muutama rivi ja taas lepuutetaan silmiä, kunnes kuuluu ZZzzz. Niin ihanaa!


Pienen torkahduksen ansiosta tuli kuitenkin havaittua, että Baba Ganoushin valmistaminen käy erissä ja samoin Chermoula-marinoidun kanan/broilerin. Älä siis huolestu, jos paahdat munakoison jo aiemmin tai valmistelet marinadin päivää aiottua aiemmin. Ruoanlaitto voi olla mukavan leppoisaa. Annoksesta riittää noin neljälle. Jos olette suuria munakoison ystäviä, tuplatkaa Baba Gaboush-annos.

Chermoula-marinoitu kana

1-1,5 dl oliiviöljyä
0,5 rkl chipotlea tai muuta chiliä
1 rkl paprikajauhetta
1 sipuli pieninä paloina
puolikkaan sitruunan raastettu kuori (hyvin pesty ja vain keltainen osa)
2 rkl sitruunamehua
2 laakerinlehteä
2 rkl silputtua persiljaa
2 rkl silputtua korianteria
0,5-1 tl juustokuminaa
valkosipulia maun mukaan 1-2 kynttä paloina

Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja pyöräytä hienoksi tahnaksi. Levitä marinadi joka puolelle raakaa maustamatonta kanaa. Yritä saada sitä hieman nahan allekin. Laita ilmatiiviiseen rasiaan ja nosta jääkaappiin maustumaan yön yli. Jos marinadia jää yli, sen voi pakastaa noin kuukauden ajaksi.

Ota broileri huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä. Mausta hyvin suolalla. Paista broileri sitten 175 asteessa, kunnes se on kypsä. Meillä aikaa kului 1,5 tuntia. (Kunhan kesä tulee, testaan samaan grillissä, vielä en osaa sanoa paistoaikaa grillillä.)



Baba Ganoush

1 munakoiso
2 rkl tahinia
2 rkl sitruunamehua
1-2 valkosipulin kynttä
ripaus juustokuminaa ja suolaa
1 rkl persiljanlehtiä silputtuna
n. 1 rkl oliiviöljyä

Tee haarukalla muutama reikä munakoisoon. Paahda/grillaa sitä uunissa grillivastuksen alla niin kauan, että munakoiso saa vähän "väriä". Vaihda sitten tavalliseen uunitoimintoon ja kypsennä munakoisoa niin kauan, että se pehmenee, noin 20-30 min. Jos teet tämän grillissä, ota ensin pinta hiilloksen päällä ja siirrä sitten epäsuoraan lämpöön. Jäähdytä munakoiso.

Halkaise munakoiso ja kaavi lusikalla sisälmykset tehosekoittimen kulhoon. Lisää joukkoon muut aineet ja pyöräytä tahnaksi. Anna maustua ainakin muutama tunti, ehkä jopa yön yli.

Tarjoile Chermoula-kana ja Baba Ganoush salaatin kera pitaleivän välissä. Aivan ihanasti väliin sopisi myös joku raikas raastesalaatti.

Ohjeet leipiin:
Gluteeniton pitaleipä

Pitaleipä, tavallinen ruokavalio

Nyt pitää mennä tarkastamaan suklaavarasto. Minulla on sellainen olo, että sitä on ihan liikaa kaapissa. Jotain pitää tehdä, ehkäpä herkkua viikonlopuksi.

Ps. Se on taas tämä aika:
Kaikki ei näy kuvassa. 

Tästä puuttuukin vielä mm. nämä:

Sekä yrtit, osa esikasvatettavista vihanneksista ja kesäkukista. Että sitä voi seota johonkin niin totaalisesti. Chilejä, chilejä, chilejä. Toivotan kaikille Chilipäille loistavaa kautta, olkoon sää suosiollinen ja sato suuri!


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...