Kollaasi

Kollaasi

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Suklaapäärynäkakku

Päärynä ja suklaa on ikiaikainen yhdistelmä. Olen aina rakastanut tehdä Poire Belle Hélène jäätelöannoksen, johon tulee sokeriliemessä haudutettuja päärynöitä, vaniljajäätelöä ja suklaakastiketta. Nyt halusin osan siitä ihanuudesta kakkuun. Kakku on helppotekoinen ja myös luontaisesti gluteeniton. Mitään kummallisia aineita ei tarvita. Pienen ylellisyyden kakkuun tuo muutama tippa joko päärynälikööriä tai Baileysia.


Kakku

85 g voita tai maidotonta margariinia
85 g tummaa suklaata, maidonta tarvittaessa
3 kananmunaa
85 g luomuruokosokeria
85 g saksanpähkinäjauhetta (myös muut pähkinäjauheet käyvät)
1 tl leivinjauhetta
1 rkl valitsemaasi likööriä (Baileys, päärynälikööri esimerkiksi)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita kakkuvuoan (halk. n. 20 cm) pohjalle leivinpaperi, voitele reunat. Kuori 3-4 kypsää päärynää, leikkaa ne puoliksi, ota pois siemenkota ja asettele kauniisti vuoan pohjalle. 

Sulata miedolla lämmöllä kattilassa rasva. Sammuta levy ja lisää sinne suklaa rouhittuna. Kun suklaa on sulanut, sekoita tasaiseksi. 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi sekä vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Kaada varovasti joukkoon suklaaseos. Lisää joukkoon pähkinäjauhe, johon olet sekoittanut leivinjauheen. Lisää vielä likööri ja sekoita taikinaksi. 

Kaada taikina päärynöiden päälle vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa. Kumoa ja koristele jäähtyneenä esimerkiksi tomusokerilla. Tarjoile vaniljajäätelön kera, tarvittaessaa riisi- tai soijajäätelöä.

Huom! Muista tarkistaa suklaa gluteenin osalta. Jos teet maidottomana, älä käytä Baileysia. Jos pitää välttää pähkinöitä, käytä tilalla 100 g vehnäjauhoja. Tällöin kakku ei ole enää gluteeniton.

Ihanan kosteaa ja aivan unelmaisen pehmeää! 




4 kommenttia:

  1. Sinulla on aina niin ihania leivonnaisia ja ruokia, aivan kateeksi käy tuo ahkeruutesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahkeruuteni johtuu siitä, että ruoka on rakkauteni ja harrastukseni. Joskus jopa herään yöllä ja maistan mielessäni unessa näkemäni annoksen. Sitten pitää heti kirjoittaa idea ylös. Se ehkä kertoo siitä, kuinka paljon kokkailu ja leivonta minulle merkitsee. Kiitos, että pidät tekosiani ihanina. Sellainen piristää aina.

      Poista

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.