maanantai 27. huhtikuuta 2015

Donitsikakku

Tässä on laiskan leipurin unelma vappupöytään. Yksi kakkudonitsi, joka on helppo leipoa. Ei friteerausta, ei vaivaamista. Vain nopea sekoitus ja paisto vuoassa uunissa. Väliin lempitäytteitä ja päälle suklaata sekä nonparelleja donitsien tyyliin. Tällä kertaa juttu on lyhyesti kaunis. Vino pino siemenpusseja odottaa kylväjää vielä tänään.
Kuorrutuksen olisi voinut levittää kauniimminkin. Minulle tuli teknisiä vaikeuksia, kun Neiti kieppui vieressä ja jaloissa ja joka puolella. Miten lapset voivat olla monessa paikkaa samaan aikaan? Varsinkin, kun hän vielä himoitsi kakkua. Hänellä oli omia porkkanadonitseja, mutta kakku näytti vissiin liian herkulliselta.

Donitsikakku
n. 20 cm halkaisijaltaan vuokaan, 8-10 hengelle
150 g creme fraichea
1 muna
1 tl vaniljauutetta
0,75 dl rypsiöljyä
2,5 dl jauhoja
1 dl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl kanelia tai ripaus muskottipähkinää
ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota torvivuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kosteat aineet keskenään. Yhdistä seokset nopeasti sekoittaen. Kaada vuokaan ja paista noin 25-30 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä.

Anna jäähtyä. Halkaise ja täytä esimerkiksi hillolla ja kermavaahdolla. Itse laitoin täytteeseen. 2 dl vispikermaa, 0,5 dl creme fraichea ja 0,5 vanilliinikreemijauhetta. Sen vatkasin sähkövatkaimella tukevaksi vaahdoksi. Kreemivaahto kestää vähän paremmin kakun välissä. Vanilliinikreemijauhon sijasta voi käyttää vaniljakastikejauhetta.

Suklaakuorrutus

100 g tummaa suklaata
0,5 dl vispikermaa
1 tl glukoosisiirappia

Kiehauta kerma ja siirappi. Lisää joukkoon suklaa rouhittuna. Sekoita tasaiseksi. Kuorruta kakku ja koristele nonparelleilla.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...