maanantai 20. tammikuuta 2014

Imelletty ruisleipä

Leipäinnostus se vaan jatkuu ja jatkuu täällä. Törmäsin eräässä kirjassa imelletyn ruisleivän ohjeeseen. Se vaikutti hyvinkin kiinnostavalta. En vaan muistanut kirjoittaa sitä ylös, joten tein sitten omalla mutu-tuntumalla leivän. Ehkä parempi niin, koska reseptissä oli muutama kohta, jotka ovat nykytietämykselläni väärin. Minulla on ollut onni saada seurata sahtimestarin sahdin valmistusta, joten siitä osasin päätellä jotain sekä sitten vielä ruoan kemiaan tutustuminen antoi omansa.

Olen kertonut imelletyn perunalaatikon ohjeessa viljojen imeltymisessä. Samasta asiasta puhutaan tässä. Tarkoitus on hajottaa viljan tärkkelystä sokereiksi amylaasientsyymin avulla. Imellyttämällä saadaan leipään mukavaa makeutta, jota voi hyvin korostaa leipä- tai ruokosokerisiirapilla.

Tässä teille imelletyn ruisleivän ohje. Aikaa menee vuorokauden verran, suurin osa odotteluun. Tämän leivän valmistamiseen et tarvitse mitään koneita, lusikalla sekoittaminen riittää. On muuten tosi hyvää kylmäsavulohen sekä munakokkelin kanssa. Huonohampaiselle spelttihelmet saattavat olla vähän kovia. Muille ne ovat ihanan rouskuvia.1. päivä
150 g karkeita ruisjauhoja
120 g ruisrouhetta
100 g spelttihelmiä (Birkkala)
60 g kurpitsan-/auringonkukansiemeniä
4 dl vettä

Kiehauta vesi ja jäähdytä se 65 asteiseksi. Mittaa jäähtymisen aikana ruisrouhe ja -jauhe sekä siemenet ja speltti kulhoon. Kaada vesi päälle ja sekoita tasaiseksi. Peitä leivinliinalla ja anna imeltyä 50 asteisessa uunissa yön yli.

2. päivä
taikinajuuri
7 g kuivahiivaa (vähän yli puoli pussia)
3 dl vettä
0,75 dl ruokosokeri- tai leipäsiirappia
2 tl suolaa
160 g ruisjauhoja
300 g vehnäjauhoja

Lisää loput aineet taikinajuuren joukkoon. Sekoita lusikalla tasaiseksi. Jaa taikina voideltuihin ja jauhotettuihin (voi tai maidoton margariini sekä karkeat ruisjauhot) noin 1,5 litran (1,5 litraa per vuoka) vetoisiin vuokiin.

Ripottele pinnalle pikkuisen ruisjauhoja. Peitä leivinliinalla. Anna nousta noin 30-45 minuuttia. (Minulla kävi niin, että unohdin leivät nousemaan liian pitkäksi aikaa, onneksi eivät ihan lässähtäneet.)

Paistaminen
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
  • Laita leivät uuniin, suihkuta uuniin hieman vettä.
  • Käännä lämpö 200 asteeseen luukun suljettuasi.
  • Paista noin 1,5 tuntia. Peitä tarvittaessa foliolla, jos leivät tummenevat liikaa. 
Anna jäähtyä vartin verran vuoassa. Kumoa sitten ja jäähdytä loppuun leivinliinan alla. Laita sitten muovipussiin. Jos vain malttaa odottaa, niin anna leivän maustua ja vetäytyä seuraavaan päivään.


Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...